Achmea stapt in vergelijking

Verzekeraar Achmea wordt de nieuwe eigenaar van Independer, de vergelijkingssite voor verzekeringen. Beide partijen gaan samenwerken om meer klantgerichte producten en diensten te ontwikkelen, om zo het vertrouwen in verzekeringen te herstellen. Independer stelt objectief te zullen blijven.

AMSTERDAM - Achmea neemt een belang van 77 procent in Independer. De resterende 23 procent blijft in handen van de oprichters en het management van de vergelijkingssite, zo werd dinsdag in Amsterdam bekend gemaakt. Hoeveel de grootste verzekeraar van Nederland betaalt voor de aandelen, wil geen van de partijen zeggen.

Achmea is het van oorsprong coöperatieve moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis. Op de site van Independer kunnen consumenten diverse verzekeringen vergelijken en afsluiten. Volgens Independer-directeur Edmond Hilhorst meldde Achmea zich het afgelopen voorjaar - tot zijn 'verrassing en vreugde' - om over samenwerking te praten.

Independer heeft veel informatie over consumenten en hun wensen. Achmea, vooral actief in schade- en zorgverzekeringen, wil die informatie gebruiken om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Beide partijen zullen alleen 'trendgegevens' uitwisselen.

Volgens Hilhorst leidde alle transparantie in de praktijk vooral tot keuzestress bij consumenten en was het tijd voor een nieuwe stap: klantvriendelijke verzekeringen ontwikkelt. De samenwerking met Achmea moet dat proces versnellen en de klanten 'gemoedsrust' geven.

Volgens de verzekeraar en de vergelijker moet de consument 'weer blindelings kunnen vertrouwen op verzekeringen'. Dat vertrouwen ging teloor door onder meer de woekerpolis-affaire en is nog lang niet hersteld.

Volgens Hilhorst zullen verzekeraars gelijke kansen houden op de site en hoeven consumenten niet bang te zijn dat Independer zijn objectiviteit verliest. 'Wij blijven onafhankelijk en laten ons ook zeker niet aansturen.'

De overname heeft geen gevolgen voor het personeel. 'We blijven gewoon in Hilversum en er vallen geen ontslagen', zei Hilhorst. 'We verwachten de komende jaren juist groei vanwege deze samenwerking.' De samenwerking wordt ook aangegrepen om te kijken naar uitbreiding in het buitenland. Volgens Hilhorst is het concept van Independer internationaal uniek.

Dat juist Achmea de vergelijkingssite overneemt, is opmerkelijk. Een jaar geleden was Achmea nog een van de zorgverzekeraars die de objectiviteit van Independer in twijfel trok. De site krijgt een vergoeding per afgesloten polis. Verzekeraars die daaraan niet mee willen doen, zouden minder kans maken.

Vergelijkingssites werden dinsdag nog op de vingers getikt door de AFM. De informatie die ze consumenten verstrekken, laat nog altijd veel te melden over, aldus de financiële waakhond. De AFM heeft de financiële dienstverleners gemaand maatregelen te nemen. Volgens de toezichthouder blijft het voor consumenten vaak onduidelijk wat zij kunnen verwachten van deze vergelijkers van prijzen en producten.

Verder moeten vergelijkingssites gemakkelijk vindbare en begrijpelijke informatie verstrekken waaruit blijkt wat zij doen, hoe de vergelijking tot stand komt en hoe volledig deze is. De AFM bekeek veertig websites die financiële producten vergelijken. Volgens Hilhorst is Independer niet op de vingers getikt.

De Consumentenbond reageerde dinsdag terughoudend op de samenwerking. 'Maar we zijn wel verrast over deze overname', zegt een woordvoerster.

Docters ziet toe

Het is voor een vergelijkingssite van verzekeringen niet eenvoudig vol te houden dat je objectief bent, als je wordt overgenomen door de grootste verzekeraar van het land. Dat beseft Independer onder leiding van directeur Edmond Hilhorst ook wel, vandaar dat er een speciale 'objectiviteitsverklaring' op papier is gezet, die onderschreven wordt door onder meer de aandeelhouder Achmea.

Bovendien gaat een raad van toezicht erop toezien dat Independer inderdaad de belangen van de klant voorop heeft staan en niet die van een bepaalde verzekeraar. Voorzitter wordt Arthur Docters van Leeuwen, in het verleden de eerste voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, de financiële waakhond. Ook Benedict Dellaert, hoogleraar marketing aan de Erasmus Universiteit, gaat toezicht houden op Independer. Een derde lid wordt nog gezocht.

Achmea neemt de aandelen over van onder meer investeerder NPM Capital. Ook het de oprichters en het management van Independer - vijf personen - verkopen een deel: hun belang daalt van 40 naar 23 procent. Hoeveel geld dat hem en de anderen oplevert, wil directeur Edmond Hilhorst niet zeggen.

undefined

Meer over