Achmea ligt dwars bij onderhandelingen IJsselmeerziekenhuizen

De gesprekken over de overname van de IJsselmeerziekenhuizen zijn vanochtend om vijf uur voorlopig stukgelopen door de weigering van verzekeraar Achmea 16.5 miljoen euro bij te dragen....

Van onze verslaggeefster Maud Effting

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord verkeren in grote financiële problemen en onderhandelen momenteel over een overname met de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. Het extra geld is nodig omdat Winter, de enige overgebleven overnamekandidaat, het ziekenhuis wel over wil nemen maar niet alle schulden kan dragen. Het ziekenhuis zegt nog een gat te moeten dichten van 25 miljoen euro.

Achmea vindt het echter ‘niet passen’ om het geld van zijn verzekerden hiervoor te gebruiken. ‘Als zorgverzekeraar zijn wij niet verantwoordelijk voor het betalen van schulden van een ziekenhuis’, aldus een woordvoerster. Bovendien was Achmea in de gesprekken steeds voorstander van de andere overnamekandidaat, het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk. Dat ziekenhuis is inmiddels afgevallen.

De IJsselmeerziekenhuizen zijn op dit moment in gesprek met andere partijen, zoals het Ministerie van VWS, de provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder, om het geld alsnog bij elkaar te krijgen. Mocht uit het overleg van vandaag niets komen, dan zegt het ziekenhuis surséance van betaling aan te vragen. Interim-voorzitter Norbert Hoefsmit van de raad van bestuur van IJsselmeerziekenhuizen wil in geval van faillissement wel een doorstart maken.

Achmea was tijdens de onderhandelingen steeds voor overname door het St Jansdal Ziekenhuis omdat dat ziekenhuis volgens de verzekeraar een beter bod en een beter plan had. ‘Ze vroegen een lagere investering aan alle partijen, aldus een woordvoerster van Achmea. ‘Bovendien vonden wij het St Jansdal beter, want als je kiest voor een kwalitatief goed ziekenhuis, is de kans groter dat de kwaliteit van de IJsselmeerziekenhuizen ook omhoog gaat.’

Het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk werd uiteindelijk door de IJsselmeerziekenhuizen afgewezen, omdat zij verder wilden onderhandelen met Loek Winter, een private partij. Winter is directeur van de Jan van Goyenkliniek en heeft negen diagnostische centra in Nederland. Hij werkte vijftien jaar lang als radioloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, en was er tien jaar verantwoordelijk voor de opleiding van radiologen. Winter zegt het OLVG bij de overname als ‘kwaliteitspartner’ te willen betrekken. Hij wil verder geen commentaar geven.

Meer over