Achmea: geen contract voor duur ziekenhuis

Verzekeraar Achmea draait ziekenhuizen nog harder de duimschroeven aan in de onderhandelingen over zorginkoop. Ziekenhuizen die niet kunnen aantonen waarom zij bepaalde zorg vaker en voor meer geld leveren dan anderen, worden vanaf volgend jaar niet meer gecontracteerd.

LEIDEN - Achmea, met ruim 5,5 miljoen verzekerden marktleider, stuurt alle 92 ziekenhuizen komende week een brief met acht algemene voorwaarden waaraan de zorg moet voldoen en specifieke voorwaarden voor veertien aandoeningen. De ziekenhuizen krijgen tot 1 oktober de tijd een contract te sluiten voor 2014, zodat verzekerden voor het eind van het jaar weten waar ze aan toe zijn.

Volgens Ben Crul, senior medisch adviseur bij Achmea, wordt het voor ziekenhuizen 'wel even slikken' om omzet te verliezen. 'Maar iedereen begrijpt dat het roer om moet als je de zorgkosten in de hand wil houden. Waarom wordt in het ene ziekenhuis vijf keer zo vaak gedotterd als in het andere? En waarom is amandelen knippen soms drie keer zo duur?'

Uitgangspunt voor Achmea is dat de zorgpremie volgend jaar 'op zijn minst gelijk blijft'. De verzekeraar voelt zich gesteund door de eigen achterban. Uit onderzoek onder 8.500 verzekerden van dochtermaatschappij Zilveren Kruis, dat vandaag wordt gepresenteerd, blijkt dat 80 procent het acceptabel vindt om naar een ander ziekenhuis te gaan als de zorg onder de maat is. Nog eens 55 procent stemt ermee in naar een ander ziekenhuis te moeten gaan als het prijsverschil te groot is met het ziekenhuis van voorkeur. De verzekerden willen dan wel dat de verzekeraar de keuze voor een bepaald ziekenhuis kan onderbouwen.

Achmea hoopt met de strengere voorwaarden een cultuuromslag af te dwingen bij de ziekenhuizen. Ondanks de medische richtlijnen en prijsafspraken zijn ziekenhuizen nog onvoldoende transparant over de kwaliteit en kosten van behandelingen. Op termijn moeten alle medische behandelingen worden afgerekend op het behaalde resultaat voor de patiënt. Dit lukt alleen als ziekenhuizen daarvoor dezelfde indicatoren gebruiken.

In de nieuwe voorwaarden van Achmea staat bijvoorbeeld dat ziekenhuizen moeten specificeren waarom een medisch specialist patiënten met chronische ziekten als copd of diabetes voor controles moet zien. Kunnen zij dat niet, dan krijgen ze op termijn alleen nog het goedkopere 'eerstelijnstarief' vergoed. Dat stimuleert ziekenhuizen meer zorg uit te besteden aan de huisarts. Uit het onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat 37 procent van de verzekerden er geen moeite mee heeft voor de (half-) jaarlijkse controles naar de huisarts te gaan in plaats van de specialist. 22 procent maakt het niet uit.

Wat Achmea betreft moet elk ziekenhuis straks kunnen aantonen wat het medisch resultaat van behandeling is geweest. Niet alleen wat betreft het aantal ligdagen, de kans op complicaties of heropnamen, maar vooral ook hoe de patiënt de geleverde zorg heeft ervaren. 'Het gaat ons om de kwaliteit van leven van onze verzekerden', zegt Crul. 'Ziekenhuizen die dat inzichtelijk kunnen maken, belonen we met extra ruimte. We kiezen voor de wortel-en- stokbenadering.'

Ook kijkt de verzekeraar kritisch naar de noodzaak van behandelingen. Als een ziekenhuis te veel mensen op jonge leeftijd voorziet van een nieuwe heup of knie, dan zal de verzekeraar het ziekenhuis minder snel contracteren.

undefined

Meer over