Acer zoekt weg door 'computerstorm'

Temidden van een 'perfecte storm' werpt de computerindustrie een nieuwe reddingsboei uit. De fabrikanten hopen dat consumenten de komende maanden en masse een flinterdunne en razendsnelle laptop kopen: de 'ultrabook'.

PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Als eerste in Nederland toonde Acer dinsdag de prototypes van de vier ultrabooks, die de Taiwanese fabrikant vanaf november op de markt brengt. De Aspire S3 is met 1,4 kilogram de helft lichter dan een conventionele notebook en met een dikte van 1,3 centimeter de helft platter.

De ultrabook komt uit de koker van Intel. De Amerikaanse chipmaker wil klanten als Acer door een 'perfecte storm' loodsen, een term die weerkundigen gebruiken voor een samenloop van omstandigheden die desastreuze gevolgen heeft.

Voor de computerbouwers bestaat die storm uit een straffe tegenwind als gevolg van de algehele economische malaise én de orkaan die Apple heeft ontketend met zijn iPad, de succesvolle tabletcomputer van de Californische elektronicaproducent.

De pc-fabrikanten hebben een rampzalig jaar achter de rug, zegt Marc Pauly, directeur van Acer Nederland. 'De strenge winter heeft de consument uit de winkel gehouden. En daarna trokken de verkopen nog niet aan.' De fabrikanten hadden in het laatste kwartaal van 2010 gerekend op 15 tot 20 procent groei; ze kregen een krimp van 20 tot 25 procent voor de kiezen.

Acer werkte net als zijn concurrenten de overtollige voorraden in de winkels begin dit jaar weg door te stunten met de prijzen. Door de ingreep moesten de Taiwanezen 110 miljoen euro afschrijven, en Acer noteerde voor het eerst in zijn bestaan een kwartaalverlies.

De ultrabook moet de pc-verkopen weer nieuw leven inblazen. 'We komen uit een onvoorspelbare situatie, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. De markt is 180 graden gedraaid', stelt Pauly. Het succes van de iPad betekent volgens hem niet dat Acer de pc afschrijft. 'De tablet is een aanvulling, geen vervanging. Niemand werkt een hele dag op een iPad.' Het Apple-apparaat kannibaliseert op de verkopen van de netbook, de kleine, lichte internetcomputer die de laatste twee jaar goed verkocht.

Chipleverancier Intel waarschuwt voor al te veel somberte. 'In tegenstelling tot wat je de laatste tijd vaak hoort is de personal computer niet dood', zegt Stijn Derache, bij Intel verantwoordelijk voor consumententechnologie. 'Er worden elke dag nog steeds een miljoen pc's verkocht.'

De ultrabook komt evenwel ter wereld onder een ongunstig gesternte. Maandag bleek de Amerikaanse marktonderzoeker Gartner zijn prognoses voor dit jaar drastisch te hebben aangepast. In plaats van een groei van 9,3 procent zullen de pc-verkopen met maar 3,8 procent toenemen. Voor 2012 zijn de verwachtingen niet veel beter: voorspelde Gartner eerst 12,8 procent toename, nu ziet de analist hooguit 10,9 procent groei.

Intel rekent erop dat de ultrabook 40 procent van de markt voor laptops voor zijn rekening neemt. De prijs speelt daarbij een rol, erkent Derache. Hij spreekt berichten tegen dat Intel een prijskaartje van minder dan 1.000 dollar (730 euro) aan de ultrabook heeft gehangen. 'Dat is geen vereiste, maar een stevige wens.' De Acer S3's gaan tussen de 799 en 1199 euro kosten.

undefined

Meer over