Abvakabo voorziet verlies 500 banen bij arbeidsbureaus

De Abvakabo FNV gaat ervan uit dat de komende twee jaar zeker vijfhonderd van de negenduizend arbeidsplaatsen bij de arbeidsbureaus zullen verdwijnen....

In een aantal regio's zullen tijdelijke werknemers worden ontslagen. Deze regio's hebben een tekort van 300 miljoen gulden op hun begroting; dat is 20 procent van de landelijke begroting voor de arbeidsbureaus. Ook hangt de arbeidsbureaus een grote reorganisatie boven het hoofd.

Deze week praten de bonden met de directie van de arbeidsbureaus over het dreigende banenverlies. ' De komende jaren zal er ontzettend veel veranderen en we hebben niet het idee dat er duidelijke plannen zijn', aldus Smit.

De centrale ondernemingsraad heeft inmiddels het vertrouwen in de directie opgezegd, omdat de raad vindt dat de directie geen toekomstvisie heeft. De Abvakabo deelt de kritiek van de ondernemingsraad, maar vindt diens conclusie, het opzeggen van het vertrouwen, te ver gaan.

Om uit de patstelling te komen, heeft het bestuur voorgesteld de hulp van een bemiddelaar in te roepen. Het ziet ernaar uit dat de centrale ondernemingsraad, na een aanvankelijke afwijzing, hiermee akkoord zal gaan. De bemiddelaar moet wel meer doen dan alleen het conflict uit de wereld helpen, vindt de raad.

Meer over