Abu Hafs Brigades sturen vaak e-mails

Op de redactie van de Arabische krant Al Quds Al Arabi in Londen komen het laatste half jaar met enige regelmaat e-mails binnen van de Abu Hafs Al Masri Brigades, die zichzelf voor terroristen uitgeven....

De Brigades ontlenen hun naam aan de Egytenaar Mohammed Atef, ooit de chef militaire operaties van Al Qa'ida. Abu Hafs Al Mazri was een van zijn schuilnamen. De vernoeming is de belangrijkste reden dat de groep in verband wordt gebracht met Al Qa'ida. Atef is op 15 november 2001 gedood bij een bombardement in Afghanistan. Het huwelijk van zijn dochter met een zoon van Osama bin Laden illustreert de nauwe band die hij met terreurleider had.

De Abu Hafs Al Masri Brigades hebben eerder de dubbele aanslagen in Istanbul opgeëist, evenals de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad. De beweringen zijn niet per se ongeloofwaardig, aangezien de hand van Al Qa'ida in beide acties is herkend.

Maar ze hebben ook beweerd achter de stroomstoring te zitten die vorig jaar het leven in New York platlegde - onderzoek wees echter op een technische fout. Die valse verklaring doet twijfelen aan de identiteit van de Brigades. Is het een eenling met een e-mailadres?

Vaak kondigt de groep in zijn berichten nieuwe acties aan. De operatie Winden van de Zwarte Dood, codenaam voor een aanslag op de VS, is bijna klaar, meldden ze donderdag. Na de aanslagen met bombusjes in Turkije kondigden ze aan dat ook Italië, Groot-Brittannië, Australië en Japan 'auto's des doods' tegemoet kunnen zien. Doch, het is nog niet gebeurd.

Meer over