Absurde gedachten die niet bij elkaar komen

cabaret Het Nederlands cabaret is erg van de verwassen T-shirtjes en makkelijke spijkerbroeken. Zo niet voor Kasper van Kooten die zichzelf en zijn band strak in het pak heeft gestoken voor zijn nieuwe voorstelling....

Merijn Henfling

Alleen zijn driekwartbroek is een frivole toespeling op het thema en de titel van de show: 3kw4rt. Voor Van Kooten staat ‘driekwart’ symbool voor de Nederlandse mentaliteit: we gaan nergens honderd procent voor. Hij werkt de gedachte in een komisch rijtje voorbeelden verder uit.

Zijn poppy luisterliedjes, in driekwartsmaat geschreven, worden smaakvol uitgevoerd door de vijfkoppige begeleidingband. Soms werkt de driekwartsmaat aanstekelijk, zoals in het liefdesliedje Als ze lacht, waarin hij in elke zin een nadrukkelijke klemtoon zet. Maar het openingsnummer, over hoe driekwart van ons land klaagt, is erg volgestopt en loopt moeizaam. Het zijn gezongen verhaaltjes, over de liefde, zijn ouders en de maatschappij.

Van Kooten gaat liever uit van het slechte van de mens, vertelt hij, want dan kan het alleen maar meevallen. Hij brengt het als uitgangspunt van zijn show, maar werkt het niet erg consequent uit.

Jammer, want nu passeren veel losse onderwerpen die op zichzelf interessant zijn, maar niet bij elkaar komen: het robotachtige van onze premier, hoe ijspret Nederland weer een leuk land maakt, de snelheid van televisie, het gebrek aan avontuur nu je alles kunt googelen. Uit zijn soms absurde gedachten spreekt zijn originele brein.

Voortdurend klinkt een soort nostalgie naar vervlogen tijden door – naar zijn jeugd, maar ook naar eerder. Opmerkelijk genoeg prikt hij zijn ‘vroeger was het beter’-ideeën nergens door. Het maakt de show van deze 38-jarige cabaretier wel een beetje vroeggrijs.

Meer over