Absurde confrontaties op 5-daagse van De Koe

Af en toe steekt een van hen met een stoïcijns gezicht een potlood in de elektrische potloodslijper. Arthur en Edmond, schrijvers, zitten achter een lange tafel met een berg potloden voor hun neus....

Karin Veraart

Over de ingrediënten van het (ultra-)korte verhaal zijn ze het wel eens. Een man, een eekhoorn, een bank in het park. Maar hoe de verhaallijn zich verder moet ontwikkelen is nog onduidelijk. Laat dit maar over aan Cie. de Koe, die zich deze tekst van auteur David Mamet vloeiend eigen maakte.

Binnen de kortste keren ontspint zich een waanzinnige dialoog tussen dit duo, waarnaar je als publiek alleen maar ademloos kunt luisteren.

Arthur is de senior, bewonderd door Edmond. Die laatste wil helpen, ideeën aandragen. Maar er wringt toch ook iets. Ze zijn ieder voor zich wel erg overtuigd van hun eigen gelijk, misschien wel genialiteit.

Koe-acteur van het eerste uur Peter Van den Eede is Arthur. Hij domineert de situatie, met zijn eigenwijze kop, op het arrogante af. Bruno vanden Broecke is de passief-agressieve Edmond, die wel wil aangeven, maar en passant toch even een heel duidelijk stempel op de zaak wil drukken.

Fijne, absurde confrontaties zijn het resulaat. Tijdenlang kunnen ze delibreren over de volgorde van de handelingen door de man in het park en over wat hij uiteindelijk gaat doen met de eekhoorn. Een vaag meningsverschil over de soort van de eekhoorn wordt bijgelegd, terwijl alweer een volgend misverstand opdoemt over het tijdstip van een te nuttigen maaltijd.

Naast de geestige scénes komt het stel tot een knap spel van aantrekken en afstoten, onderdanigheid en dominantie, overgave en manipulatie - behendig en voorzichtig van opzet, maar als het zo uitkomt bruut en onbehouwen in uitwerking.

Squirrels is de geslaagde opening van de zogeheten Koe 5-daagse, een reeks voorstellingen waarmee het Vlaamse gezelschap zich in De Brakke Grond presenteert. In dat kader ontstond ook Humus, een mix van voorlezingen, video- en muziekfragmenten door acteurs aangedragen om te laten zien waaraan de veertienjarige Compagnie haar inspiratie ontleent.

Voor, bijvoorbeeld dus, stukken als DropDeadMoney en het gelauwerde My dinner with André, later deze week nog te bekijken. Deel een was in ieder geval alvast de moeite waard.

Meer over