Aboutaleb beroemd ‘in heel Marokko’

Ahmed heeft het niet van een vreemde, zeggen familieleden in zijn geboortedorp. ‘Toen hij klein was, viel hij al op.’

Van onze correspondente Greta Riemersma

In Beni Sidel, het geboortedorp van Ahmed Aboutaleb in het Marokkaanse Rifgebergte, doet een verhaal over de jonge Ahmed de ronde. Zijn leraar Esakali zei ooit tegen zijn klas: ‘Luister, jullie zijn soldaten. Maar deze jongen, Ahmed, is de maarschalk.’

Nu diezelfde jongen is voorgedragen als burgemeester van Rotterdam, is iedereen in Beni Sidel trots. Maar wie hem kent, is niet verbaasd.

‘Toen hij klein was, viel hij al op. Hij was erg intelligent’, zegt achterneef Elradi Bachar. ‘Hij verspilde geen tijd’, vult El Mehdi El Bachiri aan, een andere achterneef.

Die eigenschappen heeft hij niet van een vreemde, aldus neef Ahmed Zariouhi. ‘Zijn vader leerde als kind de Koran uit het hoofd door rondjes om de moskee te lopen. Zo hoorde hij wat er binnen werd gezegd.’

Ahmed Aboutaleb verliet Beni Sidel toen hij 15 was. Zijn vader werkte sinds begin jaren zestig in Nederland, zijn moeder en zes van hun zeven kinderen voegden zich in 1976 bij hem in Den Haag.

Aboutaleb heeft nog veel contact met zijn familie in Marokko, zo blijkt tijdens een bezoek aan het dorp, waarvan de inwoners op tien kilometer van Nador verspreid over de bergen wonen.

‘Hij heeft me gisteren twee keer gebeld’, zegt El Bachiri, terwijl hij het visitekaartje van Aboutaleb uit zijn zak haalt, waarop met pen diverse wijzigingen van telefoonnumers zijn aangebracht.

Aboutaleb had verteld van de wending die zijn carrière heeft genomen, kalm en rustig. ‘Ik wist niet dat hij burgemeester wilde worden. Maar het is een grote eer’, zegt El Bachiri.

Ook niet-familieleden in Beni Sidel kennen Aboutaleb. Via de Marokkaanse televisie hebben ze de ontwikkelingen rondom hem gevolgd. ‘Wat? Is hij in 1961 geboren?’, roept gemeenteambtenaar Aziz Hassan uit. ‘Wat is hij nog jong.’

Jongeren in cafés knikken als ze zijn naam horen. ‘Hij is beroemd in heel Marokko’, aldus achter- achterneef Mohamed El Bachiri.

Evengoed is de keerzijde van Aboutalebs benoeming tot Beni Sidel doorgedrongen: de moeite die Leefbaar Rotterdam heeft met de voordracht van een Marokkaan voor deze burgemeesterspost.

‘Jaloezie’, aldus El Mehdi El Bachiri. ‘Wij houden van Nederland. De Marokkanen die daar stomme dingen doen, zijn daar geboren en opgegroeid. Die jongens komen niet van hier.’

‘De problemen bij jullie zijn erger geworden sinds die filmer is vermoord toch?’, vraagt achterneef Aziz Zariouhi. ‘Dat vinden wij verschrikkelijk. Iedereen mag zeggen wat hij wil, ook als dat niet leuk is. Je mag nooit iemand doodmaken.’

Zijn vader Ahmed knikt. ‘Islam betekent vrede.’

Meer over