Abominabel spel hockeyers in test

Drie keer spelen, drie keer winnen. Voor de oefentrilogie tegen Pakistan liet hockeybondscoach Joost Bellaart geen twijfel bestaan over de ambities van zijn ploeg....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

'En dan mogen we ons nog gelukkig prijzen', vond Bellaart. 'Bijna hadden we hier onze eerste nederlaag geleden. Als dat was gebeurd, hadden we ons diep moeten schamen. Het was een schandalige vertoning in de eerste helft.'

Op uiterst matte en ongeïnspireerde wijze trok de regerend olympisch kampioen ten strijde tegen een Pakistaans team in verval. De ploeg, sinds een paar maanden mede onder leiding van oud-international Shahbaz, verloor dinsdag nog kansloos met 2-1 van België.

Nederland deed er echter alles aan om het zelfvertrouwen van de Pakistaanse balkunstenaars op te krikken. De aanvallers werden door de schutterende defensie geen strobreed in de weg gelegd. Van de legio opgelegde kansen benutte de ploeg er slechts twee.

Nu was er na de treffers van Jawwad en Usman in de pauze nog ruimte voor herstelwerkzaamheden. Bellaart hield in die vijftien minuten een uitermate korte bespreking. 'Er was slechts één woord voor deze vertoning. En dat kun je best een paar keer herhalen maar daarmee is het dan ook wel gezegd', zei hij. 'Het was abominabel. En dan zeg ik het nog heel vriendelijk.'

Dat constateren was niet zo moeilijk. Een oplossing ervoor vinden was minder eenvoudig. Niettemin raapten de spelers alle restjes vertrouwen bijeen en begonnen iets agressiever aan de tweede helft. De wissel van Taeke Taekema voor de zeer ongelukkig acterende Bram Lomans, was in dat opzicht een logische zet. Lomans werd in de eerste helft aan alle kanten voorbij gelopen.

De 21-jarige Taekema, die pas zijn achtste interland speelde, solliciteerde opzichtig naar een basisplaats. Zeven minuten na rust verkleinde hij de achterstand. Met een iets minder harde, maar wel trefzekere sleeppush scoorde hij uit de vierde strafcorner.

Weliswaar was dat de aanzet tot een iets gecontroleerder en degelijker concept, maar sprankelen deed het geen moment. Daarvoor miste het middenveld te veel de aansluiting met de aanvallers. Dat Nederland een kwartier voor tijd nog langszij kwam was daarom mede te danken aan de inzinking bij de Pakistanen. Een schot van Derikx werd nog gekeerd door de keeper, maar De Nooijer was attent bij de rebound.

Daarmee behoedde hij zijn ploeg voor een afgang, maar het gezicht van de olympisch kampioen werd er niet mee gered. Komend weekeinde heeft het team nog twee duels om zich voor deze blamage te revancheren.

Meer over