nieuwsplofkraak

ABN Amro sluit meer dan helft geldautomaten vanwege plofkraken

ABN Amro heeft per direct iets meer dan de helft van de geldautomaten gesloten om te voorkomen dat ze gekraakt worden. De bank heeft de 470 automaten de afgelopen dagen al leeggehaald. De sluiting is volgens ABN Amro tijdelijk.

De ravage na een plofkraak in Doetinchem in februari dit jaar. Beeld ANP
De ravage na een plofkraak in Doetinchem in februari dit jaar.Beeld ANP

De drastische maatregel volgt op de sluiting vorige week van tientallen geldautomaten. Hiermee wilde de bank voorkomen dat ze het doelwit zouden worden van een plofkraak. ABN Amro heeft zo’n 900 geldautomaten in onder andere winkelstraten en bij winkelcentra.

Vergeleken met vorig jaar is het aantal plofkraken fors toegenomen. Dit jaar waren tot nu toe 61 automaten het doelwit van criminelen, zo bleek uit een onderzoek van de NOS. Dit is een stijging van veertig procent. De meeste waren eigendom van ABN Amro. De geldautomaten die nu worden gesloten, zijn van hetzelfde type als de automaten die eerder werden opgeblazen. De bijna vierhonderd automaten die in gebruik blijven, zijn van een ander model.

Volgens de bank veroorzaken de ontploffingen angst en onrust bij omwonenden en ondernemers en was ingrijpen snel nodig. ‘De plofkraken zijn de laatste tijd zo gewelddadig dat we hebben besloten deze automaten per direct te sluiten’, aldus woordvoerder Geert van der Varst. ‘Dit moest nu gebeuren vanwege de veiligheid van het publiek.’

De gesloten geldautomaten zijn volgens de bank niet kwetsbaarder dan het model dat nog operationeel blijft. Van der Varst: ‘Criminele bendes hebben zich gericht op dit ene type van ABN Amro en ze hebben een manier proberen te bedenken om deze geldautomaten open te krijgen. Maar het lukt ze eigenlijk zelden. Het gebeurt zelden dat ze buit hebben. Jammer genoeg af en toe wel.’

Zware explosieven

Justitie probeert sinds vorig jaar de plofkraken te bestrijden door zwaardere straffen te eisen. Wie een geldautomaat dichtbij een woning opblaast, kan vier jaar celstraf krijgen. De hogere straf lijkt tot nu toe echter niet te werken, gezien de flinke toename dit jaar van het aantal plofkraken. De politie heeft dit jaar in totaal 69 verdachten aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij het opblazen van pinautomaten.

De plofkrakers gebruiken ook steeds zwaardere explosieven. Zo vond de politie eerder dit jaar in een woning in Amsterdam dertien zogenaamde ‘pizzaschijven’. Deze explosieven, gevuld met een mengsel gehaald uit zwaar, illegaal vuurwerk, kunnen geldautomaten flink ontwrichten. Ook raken de gevels van de panden zwaar beschadigd door de zware ontploffing.

Burgemeester Halsema van Amsterdam zei vorige week dat ze de pinautomaten uit drukke winkelstraten wilde weghalen om het risico voor omwonenden te verminderen. Politie en justitie spreken van geluk dat er tot nu toe bij de plofkraken geen enkele dode is gevallen. Banken proberen het opblazen van de pinautomaten te bestrijden door de kluizen van de automaten te versterken.

Wie kan de Nederlandse plofkrakers stoppen?


Vorig jaar mislukte in het Zuid-Duitse Germering een plofkraak op een geldautomaat. Vier verdachten werden aangehouden, volgens Duitse media bevonden zich onder hen Nederlanders. Nederlandse criminelen zijn in Europa de meesters van de plofkraak. Hoe komt dat?

Hoe zwaarder de beveiliging van geldautomaten, hoe zwaarder ook de explosieven die plofkrakers gebruiken. Wat moet de politie doen om de trend te keren?

Hoe gevaarlijk is het eigenlijk om in de buurt van een pinautomaat te wonen?

Meer over