nieuwsabn amro

ABN Amro lonkt naar Amerikaans avontuur

ABN Amro treft voorbereidingen om een Amerikaanse bankvergunning aan te vragen. Met een volwaardige licentie hoopt het bedrijf die activiteiten efficiënter te kunnen uitvoeren, en makkelijker financiering in dollars op te halen bij investeerders.

AMN AMRO CEO Kees van Dijkhuizen en CFO Clifford Abrahams tijdens de presentatie van de resultaten van 2018. Beeld AFP
AMN AMRO CEO Kees van Dijkhuizen en CFO Clifford Abrahams tijdens de presentatie van de resultaten van 2018.Beeld AFP

De bank is op dit moment in de Verenigde Staten actief op het terrein van handelsfinanciering, clearing en het bedienen van Nederlandse bedrijven. De stap, waarover de Financial Times dinsdag berichtte, is opmerkelijk. Nederlandse banken hebben niet bepaald goede ervaringen in de Verenigde Staten. Deze maand nog stootte Rabobank er voor 2,1 miljard dollar een groot deel van haar activiteiten af. De Amerikaanse dochter was in opspraak geraakt door het witwassen van Mexicaans drugsgeld.

Rommelhypotheken

Ook ING heeft in het verleden weinig plezier beleefd aan haar avonturen aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Voor de crisis bezat zij een grote, succesvolle Amerikaanse internetbank. Maar de rommelhypotheken waarin dat spaargeld belegd was, ontpopten zich met het ineenstorten van de huizenmarkt in 2008 tot een molensteen om de nek van het concern. Recenter hebben ook andere Europese banken, zoals Deutsche Bank en Credit Suisse, zich grotendeels teruggetrokken. De Amerikaanse toezichthouders gelden als streng, de concurrentie is enorm en de winsten vallen tegen.

ABN Amro wil desgevraagd geen commentaar geven op het nieuws. Op dit moment heeft de bank, die nog altijd voor meer dan 50 procent in handen is van de Nederlandse staat, vestigingen in New York, Chicago en Dallas. Die zijn in totaal goed voor 430 voltijdsbanen. Het lijkt niet de bedoeling om die aanwezigheid fors uit te breiden. Evenmin ziet het ernaar uit dat ABN Amro bankrekeningen of andere diensten voor Amerikaanse particulieren gaat aanbieden.

De laatste jaren rommelt flink bij ABN Amro. Anonieme brieven, commissarissen die vertrekken en toezichthouders die over de schouder meekijken: waar zit de pijn bij de staatsbank?

De bank wil een nieuwere, groenere koers te gaan varen, zei ABN Amro-directeur Kees van Dijkhuizen vorig jaar in een interview. ‘Als je je niet senang voelt bij een groenere koers voor de bank, en je wil met dat oude bankieren doorgaan, dan moet je ergens anders gaan werken.’

Meer over