ABN Amro investeert fors in zeilrace rond de wereld

Nederland doet met twee boten mee aan de komende editie van de Volvo Ocean Race, het grootste zeilevenement ter wereld....

Het is nog niet bekend wie de schippers worden van de twee boten. Volgens Roy Heiner wordt op dit moment naar zes kandidaten gekeken. Heiner is door bank aangetrokken om het sportieve deel van het project te coneren.

De zeiler, die vier jaar geleden al na etappe als schipper van de Assa Abloy werd ontslagen, sluit uit dat hij zelf aan het roer van een van de boten zal staan. 'Je neemt de ervaringen die je hebt opgedaan mee, en ik denk dat ik in deze rol mijn grootste bijdage kan leveren', zegt Heiner, die in de editie van 1997-'98 Peter Bouscholte verving als schipper van de BrunelSunergy.

Tot dusverre hebben zich drie teams definitief voor de wedstrijd ingeschreven. Naast ABN Amro is dat een team van het Spaanse telecombedrijf Telefa: vanwege de deelname van dat team is Vigo tot startplaats verkozen. Welk team zich als derde heeft ingeschreven, is nog niet bekend.

Daarnaast zegt Glenn Bourke, de baas van de wedstrijdorganisatie, voorlopige inschrijvingen van 32 teams te hebben ontvangen. 'De ervaring leert dat ongeveer eenderde van de inschrijvingen ook daadwerkelijk aan de wedstrijd meedoet.' Bij de vorige editie streden acht teams om de eerste plaats.

De wedstrijdregels voor de editie 2005-'06 de race gaat over negen etappes en duurt ruim een half jaar zijn ingrijpend veranderd. Voor het eerst wordt met boten van 70 voet (ruim 23 meter) gevaren. Bij de vorige edities mochten de boten maximaal 60 voet lang zijn. Daarnaast zullen de boten worden uitgerust met zijkielen. Daardoor is het mogelijk om met een groter zeiloppervlak te varen.

'We denken dat de race in totaal zo'n 21 dagen korter zal duren: dat is 20 procent minder dan de vorige editie', aldus Bourke. 'De boten zullen snelheden van 37 tot 40 knopen bereiken, de hoogste snelheden die met zeilboten kunnen worden gevaren.'

De Argentijnse bootontwerper Juan Kouyoumdjian is op dit moment bezig met het tekenen van de boot van ABN Amro. Sportief directeur Heiner verwacht dat over twee maanden met de bouw kan worden begonnen. Killian Bushe zal de bouw begeleiden. De Ier was verantwoordelijk voor de bouw van de Illbruck, de boot die de race in 2002 won. De boten zullen op een Nederlandse werf worden gebouwd.

De bedoeling is dat de boot in oktober te water gaat. Na uitgebreide tests zal dan een tweede boot worden gebouwd, met de verbeteringen die bij het testen aan het licht zijn gekomen. Beide boten zullen vervolgens in Vigo aan de start verschijnen.

Volgens sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake gaat het om het hoogste eenmalige contract dat ooit in de Nederlandse sportwereld is afgesloten. ABN Amro sponsort verder Ajax voor 7 miljoen euro per jaar, en het ABN Amro tennistoernooi, dat de bank jaarlijks 2 miljoen euro kost.

Meer over