ABM-besluit komt voor Rusland niet als een verrassing

Rusland heeft terughoudend gereageerd op het Amerikaanse voornemen het ABM-verdrag op te zeggen dat de plaatsing van een raketschild verbiedt....

De Russische president Vladimir Poetin is vorige week al telefonisch door de Amerikanen op de hoogte gesteld van hun voornemen. Hij had zich met hand en tand verzet tegen het schrappen van het ABM-verdrag, dat door Rusland wordt gezien als de hoeksteen van alle wapenbeheersingsakkoorden. Maar zijn adviseurs geven toe dat het verdrag minder belangrijk is voor Rusland dan Poetin deed voorkomen, en dat hij met zijn verzet Amerikaanse concessies probeerde los te krijgen.

Rusland heeft in het verleden gedreigd met het opzeggen van de START-akkoorden als de VS beginnen met de bouw van een raketschild. In dat geval is Rusland niet meer verplicht de raketten met meervoudige kernkoppen te ontmantelen. Maar de Russische strategische strijdkrachten kampen met chronisch geldgebrek, en het is de vraag of ze het dreigement kunnen waarmaken.

Dat de VS binnenkort beginnen met de bouw van een raketschild komt voor de Russen niet als een verrassing. Even leek het dat Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush een compromis zouden vinden dat het ABM-verdrag gedeeltelijk overeind zou houden. Moskou was de Amerikanen ongekend behulpzaam bij de strijd in Afghanistan, en Washington stelde proeven met het raketschild uit. Maar al bij het bezoek van Poetin aan Bush' ranch in november bleek dat de VS niet van hun plannen wilden afzien.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde bij zijn bezoek aan Moskou begin deze week dat wellicht een nieuw akkoord mogelijk is als Bush komend voorjaar een tegenbezoek brengt aan Rusland. Als dat akkoord er komt, zal het in ieder geval een stuk minder gedetailleerd en beperkend zijn dan het ABM-verdrag.

Meer over