Abbas spreekt zijn medeleven uit met slachtoffers Holocaust

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zondag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de Holocaust. Hij noemde de moord op zes miljoen Joden door de Duitse nazi's 'de gruwelijkste misdaad' in de moderne geschiedenis.

JERUZALEM - De Palestijnse president sprak zich uit kort voor de jaarlijkse Holocaustherdenking (Jom Hasjoa), die zondag plaatsvond in Israël. De verklaring werd verspreid door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), waarvan Abbas de leider is.

Zijn woorden lijken bedoeld om de zorgen van veel Israëliërs over de toenadering tussen zijn Fatah-partij en het rivaliserende Hamas te sussen. De twee Palestijnse organisaties kondigden vorige week aan een gezamenlijke regering te vormen.

De geste van Abbas heeft op de Israëlische regering kennelijk weinig indruk gemaakt. Gevraagd om een reactie door de Amerikaanse televisiezender CBS, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag afgemeten dat Abbas' uitspraak over de Holocaust niet te rijmen valt met zijn toenadering tot Hamas, een beweging die volgens hem de Holocaust ontkent en uit is op de vernietiging van Israël.

'President Abbas moet beslissen of hij een pact met Hamas wil, dan wel vrede met Israël', aldus Netanyahu. 'Wat ik in feite zeg, is heel simpel: Abbas, verscheur je overeenkomst met Hamas. Erken de Joodse staat. Sluit vrede.'

Israël schortte vorige week het vredesoverleg met Fatah op, na Abbas' besluit één regering te gaan vormen met Hamas. Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, Hamas in de Gazastrook.

Het was niet de eerste keer dat de Palestijnse president het misdrijf van de Holocaust heeft veroordeeld. In 2010 benadrukte hij tegenover Israëlische journalisten dat hij diverse malen vertegenwoordigers naar herdenkingen van de Holocaust had gestuurd, ook in Auschwitz.

Eerder was hij ervan beschuldigd in zijn proefschrift (uit 1983) de omvang van de Holocaust te hebben gerelativeerd.

undefined

Meer over