Abbas houdt vast aan verkiezingen

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft donderdag gezegd dat de gezondheidstoestand vande Israëlische premier Ariel Sharon hem ‘met grote bezorgdheid’ vervult, maar dat de datum van de Palestijnse parlementsverkiezingen op 25 januari niet wordt verschoven....

Palestijnse functionarissen spraken de vrees uit dat het mogelijke vertrek van Sharon van het politieke toneel het hele Midden-Oosten zal beroeren en de parlementsverkiezingen op de Westoever en in de Gazastrook in de war kan sturen.

‘Het lijdt geen twijfel dat wat Sharon overkomt in de eerste plaats Israël treft, maar het zal niet van invloed zijn op onze verkiezingen’, zei Abbas.

De Palestijnse verkiezingscommissie heeft donderdag echter gezegd dat zij ontslag neemt wegens wat zij regeringsbemoeienis noemt. Daardoor zouden de verkiezingen in gevaar kunnen komen. De commissie is onafhankelijk en houdt toezicht op de Palestijnse verkiezingen.

Het is onmogelijk om verkiezingen te houden zonder deze commissie, omdat zij verantwoordelijk is voor de logistieke organisatie van de stembusgang.

Een ontslagbrief is gestuurd naar het bureau van premier Abbas, maar de Palestijnse leider is op reis en heeft de brief nog niet ontvangen. ‘We hebben ons ontslag ingediend vanwege de aandrang vanuit het hoofdkwartier van de premier om leden van de veiligheidstroepen in hun eigen barakken te laten stemmen, in plaats van in hun districten’, verklaarde Hanna Nasser, de president van de commissie.

Hij zei dat de commissie het besluit alleen zou intrekken als het kabinet van premier Qurei deze beslissing zou terugdraaien. Het toestaan om veiligheidstroepen in hun eigen barakken te laten stemmen maakt transparantie onmogelijk ‘en is tegen de wetten en procedures die door de commissie zijn opgesteld’.

Abbas is onder druk komen te staan van veel van de leiders in het diep verdeelde Fatah, onder wie Qurei, die de verkiezingen willen uitstellen. Het gaat om een spannende race, waarin de militante Hamas voor het eerst zou meedoen. Hamas-leiders in Beiroet lieten weten dat ze verwachten dat Sharons ziekte of dood ‘geen excuus zal zijn de verkiezingen uit te stellen. Dat is iets dat we verwerpen’.

In de Arabische wereld zien velen Sharon als ‘oorlogshitser’, maar zijn plotselinge afwezigheid aan het roer van Israël heeft een golf van angst door het Midden-Oosten op gang gebracht, aldus peilingen van de persbureaus. Zonder Ariel Sharon, die in de regio alom als ‘slachter’ wordt betiteld, wordt de situatie niet beter, eerder slechter, was de algemene reactie.

Meer over