Aasgieren zwermen ook uit boven emiraat Dubai

AMSTERDAM Ze worden vulture funds (aasgierfondsen) genoemd: investeringsfondsen die zich richten op landen die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen....

Peter de Waard

Afgelopen vrijdag stelde een Britse rechtbank twee van deze aasgierfondsen – Hamsah Investment en Wall Capital – in het gelijk inzake een claim van 14 miljoen euro op het Afrikaanse staatje Liberia. De claim betrof in 1978 uitgegeven obligaties.

Liberia moet dit geld nu terug betalen. Maar het land heeft helemaal geen geld na een burgeroorlog die vijftien jaar heeft geduurd. Een bedrag van 14 miljoen euro is ongeveer 5 procent van de totale begroting van het land. Behalve de nominale waarde van de obligaties moet Liberia ook de gederfde rente over ruim dertig jaar vergoeden. De regering van Liberia is woedend.

‘Onze advocaten zullen hun tanden hierin zetten’, dreigde minister van Financiën Augustine Ngafuan van het straatarme land. Hij sprak de hoop uit dat de internationale gemeenschap ervoor zal zorgen dat de investeerders die rijk willen worden van armoede, worden aangepakt.’ Mensenrechtengroeperingen in Groot-Brittannië hebben al geëist dat Britse rechtbanken dergelijke claims niet meer in behandeling nemen. Hamsah heeft eerder al succes gehad met een claim tegen Nicaragua waarbij 8 miljoen euro werd binnengehaald.

De Britse premier Gordon Brown heeft de activiteiten van aasgierfondsen moreel verwerpelijk genoemd, maar tot nu toe geen actie ondernomen. Veel van deze fondsen zijn in het Caribisch gebied gevestigd – met name belastingparadijzen als de Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden.

In de afgelopen jaren hebben ze 26 van de 39 rechtszaken gewonnen en daarbij ongeveer 700 miljoen euro geïncasseerd van ontwikkelingslanden – vaak landen die bij de Wereldbank moeten aankloppen voor schuldverlichting. Zo haalde Donegal International onlangs 10 miljoen euro binnen nadat een rechtszaak werd gewonnen tegen de regering van Zambia.

De aasgierfondsen richten nu hun blik op Dubai dat ineens in grote financiële problemen is gekomen. Zij kopen het bijna waardeloos geworden staatspapier van het emiraat op in de hoop dat ze over tien, twintig of dertig jaar nog de hele som kunnen incasseren.

Peter de Waard

Meer over