Aardverschuiving in Italiaanse chemie op til

Er komt een grote verschuiving in de eigendomsverhoudingen in de Italiaanse chemiesector. Investeringsmaatschappij Gemina neemt Ferruzzi over, de grootaandeelhouder van de agro-industriële gigant Montedison....

REUTER

Reuter

MILAAN

Gemina is een groot beleggingsconcern waarin Fiat, het grootste privé-concern van Italië, een belang heeft van 19 procent. De transactie is ingewikkeld omdat Montedison twee chemiebedrijven overneemt, Snia Fibre en Caffaro. Deze horen bij Snia BPD, de chemietak van Fiat. In feite komen die dus ook bij Gemina, dat verder het biomedische bedrijf Sorin overneemt. Gemina wordt door de overname van Ferruzzi voor ongeveer 30 procent eigenaar van Montedison. Mediobanca heeft weer een belang in de beleggingsmaatschappij. Fiat en Mediobanca hebben dan samen 45 procent van Gemina in handen.

In de jaren tachtig bekostoofde de bestuursvoorzitter van Mediobanca, R. Gardini, de overname van Montedison door Ferruzzi. In 1993 pleegde deze zelfmoord toen een fusie van Montedison en staatsenergiemaatschappij ENI mis ging. Daarbij waren grote schulden van Montedison en Ferruzzi aan het licht gekomen.

Meer over