Aardolie onder oudste natuurreservaat Afrika

De resultaten van een seismische studie in het Virungapark in het oosten van de Democratische Republiek Congo wijzen op de aanwezigheid van aardolie in de ondergrond van dit natuurreservaat, het oudste van Afrika. Dat heeft een officiële bron in Kinshasa gezegd. Milieu-activisten vrezen voor olieboringen in het wereldberoemde natuurreservaat.

Redactie
In het Virungapark leven berggorilla's. Beeld reuters
In het Virungapark leven berggorilla's.Beeld reuters

Het Britse bedrijf Soco 'heeft ons de resultaten overhandigd van de seismische analyses van enkele weken geleden en die worden nog verder onderzocht, maar ze zijn 'positief', zei de Congolese minister Aimé Ngoi Mukena. Op de vraag of er een olieveld aanwezig is, geven de resultaten duidelijk 'ja' aan, voegde de minister er over de telefoon aan toe. Verdere details gaf hij niet.

In het nationale park in de provincie Noord-Kivu, langs de grens met Rwanda en Oeganda, leven verscheidene bedreigde diersoorten, waaronder de berggorilla. Het park staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Sinds vermoed wordt dat in de ondergrond olie aanwezig is, gaf de VN-organisatie meermaals te kennen dat oliewinning 'onverenigbaar' is met het reglement van het werelderfgoedcomité.

Het Afrika van Tarzan

Reisredacteur Noël van Bemmel ging vorig jaar in de Congolese oerwouden opzoek naar de Gorilla. Lees hier de reportage (+).

Soco zei na de seismische tests dat het bedrijf op geen enkele wijze meer betrokken wilde zijn bij olie-exploratie in het Virungapark. Tegenstanders van de oliewinning in het park vrezen dat de Congolese regering de vergunning nu aan een ander bedrijf zal geven.

Meer over