Aardige puberkomedie

In de eerste aflevering van de serie Weird Science, gebaseerd op de film, zegt een van de hoofdpersonen dat hij weet dat hij een droomvrouw kan ontwerpen omdat hij dat in Weird Science heeft gezien

HANNEKE DE KLERCK

Twee vriendjes (Anthony Michael Hall en Ilan Mitchell-Smith) laten zich inspireren door dr. Frankenstein en toveren met behulp van een computer de vrouw van hun dromen tevoorschijn. Daarvoor gebruiken ze een barbiepop, foto's uit de Playboy, en, omdat het ze niet om een blond blondje gaat, een portet van Albert Einstein. En dat levert dan Kelly LeBrock op, het sekssymbool van de jaren tachtig. Haar getoupeerde haar is al even gedateerd als de Apple waarop ze is gecreëerd, en aan de film zelf kun je ook zien dat hij uit 1985 komt, maar Weird Science is een aardige puberkomedie.

De in adolescenten gespecialiseerde regisseur John Hughes (1950-2009) maakte er in de jaren tachtig een aantal, waarvan The Breakfast Club (1985), over vijf scholieren die moeten nablijven, en Ferris Bueller's Day Off (1986), over een dag uit het leven van een spijbelaar, de bekendste werden. Na Curly Sue (1991) stopte hij met regisseren, trok zich terug uit Hollywood, en legde zich toe op produceren en schrijven. Zo schreef hij de Home Alone-serie met kindster Macaulay Culkin, die een enorm kassucces werd.

Weird Science (John Hughes, 1985) RTL 7, 22.45 uur.

Bend it like Beckham

(Gurinder Chadha, 2002) Jesminder ('Jess'), de dochter uit een Sikh-gezin in West-Londen moet en zal voetballen. Haar niet eens echt conservatieve ouders kunnen alle voetbalposters in haar kamer nog wel aan, maar verdragen het idee dat ze zelf voetbal zou spelen in het geheel niet. Dus doet ze het stiekem. Feelgoodmovie met Keira Knightley als de vriendin die hoofdrolspeler Parminder Nagra zover krijgt dat ze gaat voetballen. De film speelt rond de eeuwwisseling, vandaar de verwijzing naar voetballer David Beckham, toen nog op de top van zijn kunnen.

RTL 8, 20.30 uur.

Confessions of a Shopaholic

(P.J. Hogan, 2009) En nog een luchtige film, van de Australische regisseur van Muriel's Wedding en My Best Friend's Wedding gebaseerd op de bestsellers van Sophie Kinsella. Over een leeghoofdige, jonge journaliste (een komische Isla Fisher) die al winkelend het ene financiële gat vult met het andere en zich met bizarre smoesje uit haar precaire situatie probeert te praten.

Net 5, 20.30 uur.

undefined

Meer over