Aardig, maar toch weinig bevredigend

Aardige, milde komedie, maar die te veel wil zijn.

FLOORTJE SMIT

Komedie

Regie Pascal Bonitzer.

Met Kristin Scott Thomas, Jean-Pierre Bacri

In 12 zalen

Het zou zo eenvoudig moeten zijn. De professor Chinese beschaving Damien hoeft zijn vader maar een dingetje te vragen. Of de rechter een viavia-kennis wil helpen met een probleem rondom haar verblijfsvergunning. Maar, zo verzucht hij later tegen zijn groepje vrienden: 'Ik ben niet goed in praten en zeker niet met mijn vader.'

Communicatie is in Cherchez Hortense vaak een probleem. Voortdurend praten mensen langs elkaar heen, zijn afspraken voorbij voordat ze überhaupt begonnen zijn en blijven belangrijke details onbenoemd.

Het is een knap scenario, dat van Pascal Bonitzer, de bekende scenarist die vaak samenwerkte met André Techiné en Jacques Rivette. Bonitzer, die hier ook de regie voor zijn rekening neemt, heeft bovendien acteurs als Kristin Scott Thomas en Jean-Pierre Bacri tot zijn beschikking. Cherchez Hortense is een aardige, milde komedie over de moderne, intellectuele Parijzenaar die uit onhandigheid maar geen greep kan krijgen op zijn leven en relaties.

En toch voelt het wat onbevredigend. Dat komt doordat het lijkt alsof de film zo veel meer wil zijn. Een Oosterse meditatie over haast in de westerse samenleving bijvoorbeeld. Of een verhaal over identiteit.

Daarbij: het is natuurlijk een dooddoener van jewelste, dat particuliere probleempjes van de gegoede klasse in het niets vallen vergeleken bij wereldproblematiek. Maar voor de spanning is het funest dat de zwaarte van het probleem waar Damien verantwoordelijk voor is gemaakt, nooit écht gaat wegen. Hij is veel te druk met de moeilijke relatie met zijn vader, totdat de dreigende uitzetting ook zijn persoonlijke probleem wordt.

Het zou natuurlijk kunnen dat Bonitzer die hypocrisie juist aan de kaak wil stellen, maar voor een farce is Cherchez Hortense te zachtaardig.

undefined

Meer over