Aardbeving Athene eist ten minste 32 levens

Bij een aardschok zijn dinsdagmiddag in de Griekse hoofdstad Athene zeker 32 doden gevallen. De schok had een kracht van 5,9 op de schaal van Richter....

Minstens vierhonderd personen raakten gewond. Zeker honderd mensen zouden nog onder het puin liggen. Reddingsploegen waren gisteravond laat bezig met zoeken naar overlevenden onder de resten van een fabriek voor reinigingsmiddelen. Aangenomen wordt dat daar dertig tot veertig werknemers zijn bedolven. 'We vrezen het ergste, we horen maar weinig stemmen', zei een reddingswerker.

Vijftig gebouwen stortten in, waaronder vier fabrieken. Daar raakten tachtig arbeiders bedolven. Nog eens vijftig personen raakten onder het puin van een flat in de wijk Metamorphosis.

Duizenden mensen renden in paniek naar buiten na de schok die tien seconden duurde. Tientallen personen raakten gewond. De beving vond plaats tijdens de middagsiësta, zodat veel mensen in pyjama of slechts in een handdoek gewikkeld de straat op renden.

'Ik dacht eerst dat er een bom was ontploft, totdat ik zag dat overal om mij heen gebouwen schudden', aldus de Brit Aaron Morby. 'Het was angstaanjagend en surrealistisch tegelijk.'

Het mobiele telefoonnetwerk raakte overbelast doordat tienduizenden Atheners familieleden wilden bellen. Op straat ontstond een nog grotere verkeerschaos dan gewoonlijk, doordat de stoplichten uitvielen. Niettemin reageerden de autoriteiten snel. In de getroffen delen van de stad werden gas en elektra afgesloten om branden te voorkomen.

Volgens regeringswoordvoerder Demitris Reppas zijn honderden gebouwen, inclusief ziekenhuizen, beschadigd. Voor zover bekend bleef het Parthenon op de Acropolis ongedeerd. Het epicentrum van de beving lag in Menidi, aan de voet van de berg Parnassus.

Ofschoon de autoriteiten opriepen tot kalmte, durfden vele Atheners maandagavond hun huizen niet in omdat er voortdurend kleine naschokken werden gevoeld. 'Ik blijf buiten', aldus Kyriakos Maniatis, bij wie de schrik er goed in zat: 'De schilderijen vielen van de muren, de koelkast viel om en mijn vrouw kreeg de tv tegen zich aan.'

Meer over