Aardappelsalade met dilledressing

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Aardappelsalade met dilledressing (hoofdgerecht voor 2 personen).

null Beeld
Beeld

Eten van eigen bodem en volgens seizoenen blijkt het goed te doen. Twee van de drie prijzen die kookboekenorganisatie de Wonderneming donderdag uitreikte, gingen naar Liever Lokaal van Annette van Ruitenburg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn (dat ook al was benoemd tot het Gouden Kookboek) en De Veldkeuken, het boek over de gelijknamige restaurants in Amelisweerd en Culemborg.

Kookboek van het Jaar 2015 werd Spuntino. Dat is ook lokaal, maar niet van hier: de Londense chef Russell Norman (bekend van zijn restaurants Polpo, waarover hij ook een boek schreef dat in 2013 Kookboek van het Jaar werd) trok naar New York en opende daar het restaurant Spuntino.

Spuntino is kookboek en food guide voor New York ineen. In vier wandelingen neemt Norman je mee naar zijn favoriete winkels en restaurantjes. Een biertje in Hogs & Heifers in het Meatpacking District, waar de beha's aan het plafond hangen, of dimsummen in Chinatown tussen de spinkrabben. Woensdag is hij in Haarlem bij Boekhandel de Vries om er zelf over te vertellen.

De gerechten in Spuntino zijn volgens Newyorkse stijl ingedeeld, met uitgebreide hoofdstukken over brunch, pizzette, sliders en veel vlees. Maar er staan ook vegetarische gerechten in, zoals een simpele maar lekkere aardappelsalade met dilledressing. De hoeveelheden heb ik aangepast voor een stevige maaltijdsalade voor twee personen.

Ingrediënten

Voor de dressing
- kleine handvol dille, de steeltjes verwijderd
- 2 theel. dijonmosterd
- 2 theel. wittewijnazijn
- sap van 1 kleine citroen
- 150 ml. extra vergine olijfolie
- 2 theel. koud water
- 1 theel. grof zeezout
- ½ theel. peper

Voor de salade
- 500 g. aardappelen
- 2 stronkjes witlof
- handvol dille, stengels verwijderd, fijngehakt
- 2 à 3 eetl. kappertjes, uitgelekt
- 4-6 eetl. dressing

Dressing

Maak eerst de dressing: hak de dille zeer fijn en doe alle ingrediënten in een schone lege jampot. Doe de deksel op de pot en schud stevig tot je een mooie zachte saus hebt. Wat je over hebt, kun je in de koelkast bewaren.

Boen de aardappelen goed schoon en zet ze op in ruim water met flink wat zout. Aanbevolen zijn pink fir aardappelen, maar andere mooie vastkokende aardappelen zijn ook goed. Kook de aardappelen in 15-20 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen.

Snijd de aardappelen schuin in plakken van 1 cm. Snijd de witlof in de lengte doormidden en verwijder de kern. Snijd de rest schuin in repen van 1 cm. Doe de aardappelen met de witlof, dille en kappertjes in een grote kom. Voeg de dressing toe en meng het geheel goed. Serveer de salade direct.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over