Aanzienlijk minder lintjes dan vorig jaar

Er zijn dit jaar aanzienlijk minder lintjes uitgereikt ter gelegenheid van Koninginnedag dan in 2012. Krijgen dit jaar 3.016 Nederlanders een koninklijke onderscheiding, vorig jaar waren dat er nog 3.429.

AMSTERDAM - 'Er zijn ook vierhonderd mensen minder voorgedragen', zo verklaart Marieke de Groot, woordvoerder van het Kapittel voor de Civiele Orden en de Kanselarij der Nederlandse Orden de daling. De oorzaak is onduidelijk. De Groot denkt niet dat het met de crisis te maken heeft of met het feit dat Nederlanders minder vrijwilligerswerk doen.

Of er minder behoefte is aan waardering via een lintje kan ze niet zeggen. 'Laten we volgend jaar afwachten. Misschien is het toeval. We zullen het onderzoeken.' Overigens werd 10,9 procent van de voordrachten afgewezen.

Van de gedecoreerden kregen vijftien mensen een lintje in de Orde van de Nederlandse Leeuw, onder wie de hoogleraren René Bindels - vanwege baanbrekend onderzoek naar de mineraalhuishouding van de nieren - en Marcel Stive, die wereldwijd wordt gezien als een topexpert van kustwaterbouwkunde.

3.001 mensen werden onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Voormalig PPR-kamerlid en hoogleraar staatsrecht en mediarecht Erik Jürgens werd bevorderd van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw naar Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De 77-jarige striptekenaar Jan van Haasteren (hij werkte onder meer aan Tom Poes en Hiawatha) werd dankzij een voordracht van zijn bewonderaars ridder. Voormalig KNVB-directeur Henk Kesler werd officier. Prof. dr. Willy Thomassen, voormalig lid van de Hoge Raad en rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van Mens werd benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

De oudste gedecoreerde vrouw was M. de Wildt-Tesselaar (96) uit Heiloo. Zij is sinds 1960 actief als pleegouder en als vrijwilliger bij een zorggroep. P. de Bruijn uit Kerkrade (ook 96) werd onderscheiden vanwege zijn inzet voor de parochie, het zangkoor en de vakbond. Zesvoudig wereldkampioen windsurfen Sarah Quita Offringa (21) uit Aruba was de jongste gedecoreerde.

In de categorie BN'ers werden zanger-presentator Gerard Joling en sportpresentator Jack van Gelder verrast met een lintje. Nog altijd worden fors meer mannen (1.975) dan vrouwen (1.041) gedecoreerd.

undefined

Meer over