Aanvalsdrift Italië houdt een helft aan

AMSTERDAM - Groep C

Italië -Kroatië 1-1

Veelbelovend was het voetbal van Italië ook in zijn tweede EK-optreden. Alleen was de glans tegen Kroatië al na één helft verdwenen en slaagde de verbeten tegenstander erin het levendige en boeiende duel in de Squadra Azzuri, net als Spanje in het openingsduel, op 1-1 te houden.

Daarmee hielden de Kroaten een traditie in stand. Sinds hun onafhankelijkheid begin jaren 90 heeft Kroatië in zes duels niet van Italië verloren.

De remise van donderdag was uiteindelijk een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld. Nadat Italië voor rust met sprankelend en op de aanval gericht voetbal het initiatief had, domineerde Kroatië het duel na de hervatting.

Met het uiteindelijke 1-1-gelijkspel begint Kroatië de laatste poulewedstrijd, maandag tegen Spanje, met twee punten voorsprong op Italië, dat de serie diezelfde dag afsluit tegen Ierland.

Met andermaal Andrea Pirlo in de hoofdrol maakte Italië de in 2010 uitgesproken belofte van bondscoach Cesare Prandelli 45 minuten waar.

Na het desastreus verlopen WK in Zuid-Afrika, waar Italië onder leiding van Marcello Lippi met twee punten als laatste in zijn poule eindigde, kondigde Prandelli een Italiaanse voetbalrevolutie aan.

Met een drastisch verjongde selectie en voetbal dat avontuurlijker dan ooit moest zijn, wilde hij Italië zijn plaats aan de Europese top teruggeven. Slechts twee oudgedienden handhaafde Prandelli in deze roerige en door de recent onthulde omkoopschandalen woelige tijden: de 34-jarige doelman Gianluigi Buffon en de één jaar jongere regisseur Andrea Pirlo.

Nadat hij aan het begin van het afgelopen seizoen was afgedankt door AC Milan, leefde Andrea Pirlo volledig op bij Juventus, dat aan de hand van de meester naar de Italiaanse titel werd geloodst.

Ook tegen Kroatië onderstreepte Pirlo zijn kwaliteiten door de bal met precisie, vaart en zuiverheid te versturen en steeds weer op te duiken op de plaatsen waar hij invloedrijk kon zijn. Daarbij kreeg hij, anders dan tegen Spanje, de steun van twee spitsen - Balotelli en Cassano - die ook voortdurend in beweging waren en aanhoudend op de deur van de tegenstander klopten.

Kansen kreeg Italië bij zijn grote overwicht in overvloed. De even onberekenbare als ondoorgrondelijke Balotelli had bepaald pech met een paar flitsende uithalen. De allerbeste mogelijkheid kreeg Claudio Marchisio in de 37ste minuut. Hij profiteerde van een penseelstreek van Pirlo's voet en dook alleen op voor doelman Pletikosa. De bal strandde op de vuisten van de keeper.

Pirlo zelf tekende ten slotte zeven minuten voor rust voor de openingstreffer, toen hij met een over de muur gekrulde vrije trap in de korte hoek Pletikosa tot capitulatie dwong: 1-0.

Maar Pirlo's elegantie en dominantie verbleekten toen Kroatië meteen na rust de jacht op de gelijkmaker opende en Italië ver terugdrong. De directe tegenstander van Pirlo, de kleine architect Luka Modric, nam het initiatief over en onderstreepte zijn bedoelingen met twee knappe schoten in de eerste vier minuten.

De fysiek sterke ploeg van coach Slaven Bilic ontwikkelde veel druk via zijn vleugelverdedigers Srna en Strinic en dreigde in het opnieuw door De Rossi en Chiellini bewaakte verdedigingshart met de doortastende en eerder in het toernooi al trefzekere spitsen Mandzukic en Jelavic.

Italië raakte niet alleen in de verdrukking, maar verloor ook zijn stabiele controleur Thiago Motta vanwege een blessure. De Italiaanse combinatie van geestdrift, wilskracht en geloof in eigen kunde resulteerde in de 72ste minuut in de Kroatische gelijkmaker. Bij een voorzet van Strinic maakte de bonkige Chiellini een grote beoordelingsfout en gaf hij de vrijgelaten Mandzukic de kans de bal van dichtbij keihard in te schieten: 1-1. Bij beide ploegen won daarna de angst voor een tegentreffer het van de drang om nog te scoren en een plaats in de kwartfinales nu al veilig te stellen.

undefined

Meer over