Aanval op reisgidsen

Het internetreisbureau ElmarReizen.nl in Delft levert steeds meer gedetailleerde reisinformatie aan de bezoekers van de site. Wie een stedenreis boekt, krijgt binnenkort niet alleen algemene landeninformatie, maar ook stadsplattegronden en alle relevante gegevens over bezienswaardigheden....

Volgens Alfred van Kesteren van Elmar is de voorbereiding zo goed als klaar. Die gestage groei aan gratis reisinformatie zou een bedreiging kunnen zijn voor de boekhandel.

Fokko Bos van de Amsterdamse reisboekhandel Pied à Terre betwijfelt of dergelijke internetinformatie zijn omzet beïnvloedt. Allereerst om een praktische reden: wie gaat er op reis met een stapel prints?

'Maar ik geloof ook niet dat een uitgeverij als Elmar er aan zou beginnen als men daarmee zijn eigen reisgidsen zou opeten.' Hooguit, denkt Bos, krijgen de populaire en goedkope mini-gidsjes van Berlitz of Kosmos het moeilijk. Maar zelfs daarvan is volgens Bos nog niets te merken.

Er is, zegt hij, altijd een scheidslijn geweest tussen een vrij groot publiek dat met weinig informatie tevreden is. 'Dat heeft genoeg aan een veredelde folder van een tientje.' En er is een klein publiek dat echt veel wil weten en dus veel leest. Die groep heeft aan globale informatie lang niet genoeg.

Meer over