Aanval op hindoes: 31 mensen schuldig

Reuters

New Delhi - Een Indiase rechtbank heeft dinsdag 31 personen schuldig bevonden aan het in brand steken van een trein met hindoe-pelgrims in de westelijke deelstaat Gujarat in 2002. De brandstichting leidde tot een van de heftigste uitbarstingen van religieus geweld sinds India's onafhankelijkheid.


De trein met hindoes werd aangevallen door moslims. De hindoes keerden terug van een bezoek aan Ayodhya in Noord-India, waar tien jaar eerder een moskee door hindoebendes was verwoest.


Volgens de speciale rechtbank in Gujarat hadden de veroordeelden samengespannen om de trein in brand te steken. Bij de aanval vonden 59 passagiers de dood. De rellen die volgden, eisten 2.500 levens. De meeste slachtoffers waren moslims.


Het vonnis ondersteunt de opvatting van de hindoe-nationalistische oppositiepartij BJP, die heeft gezegd dat de trein was aangevallen om onlusten uit te lokken. De onlusten na de brandstichting tastten het imago van de BJP in het seculiere India aan. De VS weigerden de toenmalige premier van Gujarat, Narendra Modi, een visum. En het Indiase Hooggerechtshof veroordeelde Modi's deelstaatregering destijds wegens het onbestraft laten van de moordpartij.


De BJP heeft altijd ontkend een rol te hebben gespeeld bij de onlusten.


Vrijdag maakt de rechtbank de strafmaat voor de veroordeelden bekend.


Meer over