Aanval op doelen in Tripoli, Obama verdedigt acties

AMSTERDAM - Op de derde dag van de internationale interventie in Libië werd Tripoli opnieuw aangevallen, verdedigde de Amerikaanse president Obama de acties, en was er veel kritiek op de coördinatie daarvan. Ook de troepen van Kadhafi zaten niet stil.

Van onze redactie
Luchtafweergeschut volop in actie in Tripoli. Beeld reuters
Luchtafweergeschut volop in actie in Tripoli.Beeld reuters

De ontwikkelingen werden gedurende de dag in een liveblog bijgehouden. U kunt dat hier teruglezen. Meer nieuws over Libië vindt u in het dossier.

21:45 uur: Ook een haven op zo'n 10 kilometer afstand van de hoofdstad zou door de coalitietroepen zijn aangevallen.

21:35 uur: Libië wil stabiliteit in het land, maar zal terugslaan als rebellen proberen voordeel te halen uit de westerse aanvallen op de Libische overheidstroepen. Dat heeft een overheidsfunctionaris gezegd, zo meldt Reuters.

21:25 uur: Ondertussen is er ook nieuws binnen gekomen over de mislukte actie met de Nederlandse helikopter in februari. De ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) hebben een brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin ze daar verantwoording voor afleggen. Hun verklaring is kort gezegd: er was op dat moment geen alternatief.
Lees hier meer over de brief.


21:22 uur:
Vlak buiten de rebellenhoofdstad Benghazi heeft een aanval plaatsgevonden van Kadhafi-aanhangers. Dat meldt BBC-correspondent Ian Pannell, die in Benghazi aanwezig is.

21:07 uur:
De New York Times heeft een artikel gepubliceerd over de vier journalisten van die krant die in Libië werden vastgehouden en vandaag vrijkwamen.

21:04 uur:
Volgens een Libische regeringsfunctionaris wordt niet alleen Tripoli, maar ook Sebha door coalitietroepen aangevallen. Dat is een stadje in het zuiden van Libië dat nauwe banden met Kadhafi onderhoudt.

20:52 uur:
Via persbureau Reuters meldt een Libische regeringsfunctionaris dat er bij aanvallen op een aantal havens en het vliegveld van Sirte honderden doden zouden zijn gevallen.

20:43 uur:
AFP meldt dat de Italiaanse premier Berlusconi wil dat de NAVO de coördinatie van de militaire acties van de VS overneemt.

20:40 uur:
Het Britse parlement gaat naar verwachting over enkele uren stemmen over de Britse deelname aan de internationale troepenmacht in Libië.

20:15 uur:
De Libische staatstelevisie meldt dat Tripoli wordt aangevallen door de internationale coalitie. De lucht boven de hoofdstad wordt verlicht door het afweergeschut, schrijft de BBC.

20:05 uur:
In de Libische hoofdstad Tripoli is een explosie gehoord, gevolgd door het geluid van luchtafweergeschut, meldt een ooggetuige aan persbureau Reuters. Het geluid zou bij het hoofdkwartier van Moammar Kadhafi vandaan komen.

19:54 uur:
De militaire actie in Libië was volgens de Amerikaanse president Obama noodzakelijk, omdat er anders mogelijk een humanitaire crisis in het land zou ontstaan. Obama kreeg vandaag niet alleen kritiek van de Republikeinen, maar ook van zijn eigen Democratische Partij.

Michael Honda, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, bekritiseerde de regering, omdat ze naliet vooraf toestemming van het Congres, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging, te vragen voor de interventie in Libië. Hij zei dat niet het beschermen van mensenrechten, maar oliebelangen de Amerikaanse regering hebben bewogen mee te doen aan acties.

19:51 uur:
Het doel van de internationale militaire operatie is niet het vertrek van de Libische leider Kadhafi, zegt Obama, maar het beschermen van de Libische burgers. De VS vinden overigens zelf wel dat Kadhafi moet opstappen.

De toespraak van Obama is hier te horen.

19:50 uur:
Zodra Kadhafi's luchtafweer is uitgeschakeld, zullen de VS de leidende rol van de operatie aan bondgenoten overdragen, zegt president Obama. Hij verwacht dat dit 'binnen enkele dagen' zal gebeuren.

19:44 uur:
De Amerikaanse president Barack Obama spreekt op een persconferentie in Santiago, waar hij op staatsbezoek is, over Libië. Hij herhaalt zijn standpunt dat de legitieme wensen van de Libische bevolking gehoord moeten worden, en dat geweld tegen burgers niet het antwoord is.

19:20 uur: De Canadese minister van Defensie Peter MacKay heeft bevestigd dat Canadese gevechtsvliegtuigen vandaag hun eerste missie boven Libië hebben gevlogen. Het gaat om vier CF-18 gevechtsvliegtuigen en twee tankvliegtuigen. Ze hebben niet geschoten.

19:17 uur: Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn grote humanitaire en sanitaire problemen ontstaan na de komst van 15.000 Tunesische bootvluchtelingen. Italië vreest dat ook vele vluchtende Libiërs op het eiland terecht zullen komen, waardoor het probleem verder verergert.

19:10 uur:
Naast de 40 doden zijn er ook 300 mensen gewond geraakt in Misrata, melden opstandelingen verder nog.

19:06 uur:
De internationale troepenmacht zou een fout maken als ze zich tot doel zou stellen om de Libische leider Moammar Kadhafi uit te schakelen, meent de Amerikaanse minister Robert Gates van defensie.

19:02 uur:
Volgens opstandelingen hebben troepen die Kadhafi steunen ongeveer 40 mensen neergeschoten in Misurata, in het westen van Libië, meldt AFP.

18:55 uur:
De Verenigde Staten zullen de intensiteit van hun deelname aan de operatie in Libië 'spoedig' verlagen, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates tegen persbureau Interfax.

18:45 uur: De Iraans leider Ayatollah Ali Khamenei heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak uitgehaald naar zowel de Libische regering als de geallieerde troepen die Libië aanvallen. 'We veroordelen voor honderd procent hoe Kadhafi met zijn bevolking omgaat, maar we veroordelen ook voor honderd procent de inmenging van Amerika en het Westen.'

18:29 uur: Sinds zaterdag heef Frankrijk al 55 missies uitgevoerd in het Libische luchtruim, meldt het Franse leger.

18:12 uur:
Volgens AFP heeft de Noorse Defensieminister gezegd dat
de zes gevechtsvliegtuigen van zijn land die naar Libië zijn gestuurd, niet in actie zullen komen zolang onduidelijk is welk land de internationale troepenmacht aanstuurt.

18:03 uur: Volgens Sky News is een aanval van Britse Tornado-vliegtuigen op de ambtelijke woning van Kadhafi afgeblazen, omdat burgers en journalisten op de grond gevaar zouden lopen. Een CNN-verslaggever was ter plaatse live aan het uitzenden.

17:59 uur:
De Libische rebellen willen Kadhafi verjagen en voor het gerecht slepen. Het doel is niet om hem te doden. Dat heeft een Europese vertegenwoordiger van de Libische oppositie gezegd in een interview met persbureau AP.

17:53 uur: Zintan, in het westen van Libië, wordt gebombardeerd door pro-Kadhafi-eenheden, meldt de Arabische zender Al Jazeera.

17:38 uur:
Frankrijk laat weten vandaag ongeveer twintig vliegtuigen het Libische luchtruim te hebben ingestuurd, maar vooralsnog geen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd. Een Frans vliegdekschip is morgen beschikbaar voor de missie.

17:29 uur: Een patstelling is een mogelijke uitkomst van de bombardementen in Libië, zegt een Amerikaanse generaal tegen persbureau AP.

17:22 uur:
De door de Verenigde Naties ingestelde no-flyzone boven Libië wordt steeds groter en beslaat nu bijna een gebied van duizend kilometer, meldt een Amerikaanse legerofficier. Snel zal de zone worden uitgebreid naar de hoofdstad Tripoli. Steeds meer vliegtuigen van geallieerde landen die deelnemen aan de acties arriveren in het noord-Afrikaanse land.

17:16 uur: The Guardian houdt een apart liveblog bij over het Libië-debat in het Britse Lagerhuis.

17:10 uur:
Een Amerikaanse commandant meldt tegenover persbureau Reuters dat hij niet vreest voor een zogenoemde 'mission creep', oftewel de onbedoelde uitbreiding van de missie tot ver voorbij zijn oorspronkelijke doelen. Volgens de hoge militair is de missie duidelijk afgebakend.

16:59 uur: De Belgische demissionair minister van Defensie Pieter De Crem heeft in het Begisch parlement gezegd dat Belgische F16's vanmiddag rond 15 uur voor het eerst deelgenomen hebben aan de militaire operatie in Libië.

16:51 uur: President Dmitri Medvedev van Rusland heeft uitspraken van premier Vladimir Poetin over de westerse aanval op Libië scherp veroordeeld. Poetin zei volgens Russische media dat de VN-resolutie die als juridische basis dient voor de aanval op Libië, op 'een middeleeuwse oproep tot een kruistocht' lijkt.

16:46 uur:
Bill Keller, hoofdredacteur van de New York Times,
reageert op Twitter verheugd op de vrijlating van vier van zijn medewerkers. Wel is hij nog bezorgd over het lot van hun chauffeur, waarover niets bekend is.

16:41 uur:
Volgens de Britse premier Cameron hebben de militaire acties van de coalitie een bloedbad in Libië voorkomen. Hij zei dat in het Lagerhuis, waar het debat over Libië zojuist van start is gegaan.

16:36 uur:
De Libische Nationale Raad, de interrimregering die door de opstandelingen in het leven is geroepen, zal niet onderhandelen met Kadhafi om een einde aan de oorlog te maken. Dat heeft een hoofdambtenaar van de Nationale Raad gezegd. 'We zien hem liever ten onder gaan.'

16:30 uur: Een medewerker van het Witte Huis heeft tegen verslaggevers gezegd dat de Libische leider Moammar Kadhafi geen doelwit is van de militaire acties van de internationale troepenmacht. Het gaat om het beschermen van de burgers. Eerder vandaag beklemtoonde Groot-Brittannië dat al.

16:26 uur:
De vier journalisten van de New York Times die in Libië vastzaten en vandaag zijn vrijgelaten, zijn inmiddels bij de grens met Tunesië aangekomen.

16:22 uur: NOS-correspondent Wessel de Jong zegt op twitter dat er vier Belgische F16's zijn opgestegen.

16:16 uur: De internationale troepenmacht heeft de afgelopen nacht 10 tot 12 raketten in Libië afgevuurd, zo heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder gezegd volgens persbureau Reuters.

15:58 uur: De Arabische landen willen niet dat de aanvallen op Kadhafi onder de controle komen van de NAVO. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe, meldt Reuters.

15:48 uur: Het is nog onduidelijk hoe effectief de aanvallen van dit weekend op doelen in Libië zijn geweest. Dat heeft een lid van het Amerikaanse leger tegen Reuters gezegd. De bron wilde anoniem blijven. Volgens de militair waren de aanvallen erop gericht de commandostructuur van Kadhafi te vernietigen.

15:16 uur: Nederland wordt militair pas actief in Libië na een verzoek van de NAVO. Dat benadrukte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Den Haag wil zich niet nu al aansluiten bij de internationale coalitie van onder anderen Britten, Fransen en Amerikanen. Rosenthal heeft goede hoop dat de NAVO 'binnen enkele uren' overeenstemming bereikt over haar planning, waarna een verzoek kan volgen. België wachtte aanvankelijk ook op een vraag van de NAVO, maar heeft inmiddels besloten zich aan te sluiten bij de coalitie.

De NAVO is de 'structuur waarin we werken', aldus Rosenthal.

15:08 uur:
Kadhafi's luchtmacht kan door het westerse vliegverbod geen opstandelingen meer bombarderen. De rebellen beschouwen nu elk vliegtuig als vriendelijk. 'We vragen om meer luchtaanvallen. Meer aanvallen tegen Kadhafi's mensen, zijn vliegvelden, zijn tanks', zegt opstandeling Maghrabi tegen Reuters.

Over de Franse president Nicolas Sarkozy, die de aanzet gaf tot de westerse inmenging in Libië, zegt de opstandeling: 'We kussen zijn neus, we kussen zijn schoenen.' Maar over Kadhafi zegt hij: 'We snijden zijn keel open, van oor tot oor.'

14:44 uur:
De coalitie die heeft besloten een no-flyzone in te stellen boven Libië, worstelt om met één stem te blijven spreken over de aanvallen op Libisch grondgebied, schrijft AP. Duitsland vraagt zich hardop af of het nu wel zo handig is om op deze manier in te grijpen en binnen de NAVO ligt Turkije dwars. Eerder op de dag bekritiseerde buitenstaander Rusland de operatie al.

14:27 uur: Spanje heeft twee F-18-gevechtsvliegtuigen en een tankvliegtuig de lucht in gestuurd om te helpen bij de internationale militaire actie in Libië. Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie gemeld. Vanuit Noorwegen zijn zes F-16's onderweg naar het Middellandse Zeegebied.

De Spaanse toestellen vertrokken rond het middaguur voor hun eerste missie vanaf een Italiaanse luchtmachtbasis vlakbij Cagliari, op het eiland Sardinië. De Noorse straaljagers worden gestationeerd op het militaire vliegveld Sigonella op Sicilië.

14:16 uur:
Nederland is in staat en bereid om extra aardgas aan de EU-partners te leveren, als die in de problemen komen door het wegvallen van de gasleveranties door Libië. Dat zegt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken). Vooralsnog is er in Europa echter voldoende gas voorradig.

14:08 uur:
Sinds het begin van de internationale luchtaanvallen op het leger van Moammar Kadhafi, zaterdag, is de vluchtelingenstroom uit Libië aanmerkelijk afgenomen volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR.

Ook besloten sommige Libiërs die vrijdag en zaterdag in het buurland Egypte aankwamen terug te keren naar hun land, toen ze hoorden dat de VN-Veiligheidsraad een no-flyzone boven Libië had ingesteld.

14:01 uur: Italië volgt het 'zigzaggende' spoor van een Italiaanse sleepboot die in het weekeinde werd bezet door Libische militairen, meldt de Italiaanse minister van defensie Ignazio LaRussa.

De bemanning, acht Italianen, twee Indiërs en een Oekraïner, is volgens LaRussa nog aan boord. Het is niet duidelijk waarheen het schip, de Asso 22, vaart. De eigenaar van de sleepboot, Augusta Offshore uit Napels, liet weten dat havenfunctionarissen vrijdag en zaterdag in de haven van de Libische hoofdstad Tripoli aan boord van het schip kwamen om foto's te nemen van de apparatuur. Zondag enterden Libische militairen het schip, dat vervolgens in westelijk richting wegvoer uit de haven.

13:45 uur:
De Europese Unie gaat zijn sancties tegen het Libische regime uitbreiden, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten in Brussel besloten.

De unie bevriest de tegoeden van negen Libische instellingen. Ook worden elf mensen aangepakt die deel uitmaken van het Kadhafiregime. Hun tegoeden worden bevroren en ze krijgen te maken met een inreisverbod.

13:36 uur: Vier journalisten van de New York Times die in Libië vastzaten zijn overgedragen aan de Turkse ambassade in Tripoli. Zij gaan vandaag nog de grens over naar Tunesië.

13:25 uur: De militaire interventie in Libië gaat vermoedelijk 'enige tijd' duren,zegt de naaste adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy. Het uiteindelijke doel van de Libië-resolutie van de VN-Veiligheidsraad - de Libische burgers beschermen tegen het geweld van het regime van Moammar Kadhafi - is immers nog niet helemaal bereikt, stelt Henri Guaino.

Guiano zei tegen het Franse BFM TV dat het gros van de luchtverdedigingsbatterijen van het Libische regime is vernietigd en dat zich ook geen colonnes tanks en pantservoertuigen van het Libische leger meer vertonen. Het geweld tegen de Libische burgers die tegen het bewind in opstand zijn gekomen is duidelijk afgenomen. De campagne zal evenwel nog enige tijd moeten worden voortgezet, aldus Guiano.

13:20 uur: Rebellen in Libië zijn blij met de westerse luchtaanvallen op de troepen van Kadhafi, maar zij benadrukken volgens Reuters dat zij niet willen dat grondtroepen zich in het conflict mengen.

12:59 uur: Het regime van Kadhafi voldoet niet aan de democratische criteria, maar dat rechtvaardigt geen militaire actie, zegt de Russische premier Poetin. 'Het begint een trend te worden in de Amerikaanse buitenlandse politiek om zich met andermans interne zaken te bemoeien.' Ook vergelijkt Poetin de VN-resolutie met de middeleeuwse kruistochten.

12:50 uur: Italië meldt dat ongeveer 200 Libiërs per boot zijn gearriveerd in Sicilië.

12:42 uur:
Het Britse ministerie van Defensie meldt dat het een missie om een doel in Libië aan te vallen heeft afgebroken, omdat er informatie binnen is gekomen dat er zich burgers in de buurt bevinden, zo meldt CNN. 'Deze beslissing onderstreept de Britse belofte dat de Libische burgers zoveel mogelijk beschermd zullen worden, aldus het ministerie.

12:35 uur: Aan het begin van de handelsdag op de Amerikaanse beurzen is de olieprijs in de VS gestegen met twee dollar per vat, meldt CNN. Het is een reactie op de aanvallen van de westerse coalitie op Libië, die in het weekeinde begonnen.

12:29 uur:
De Libische leider Moammar Kadhafi is 'absoluut geen doel' van de militaire acties, zegt de Britse legerleider David Richards tegen de BBC. 'Dat valt niet onder de VN-resolutie.'

12:22 uur:
Aanhangers van de Libische leider Moammar Kadhafi gooiden stenen naar de auto van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Zo'n vijfhonderd Egyptenaren en Libiërs die tegen de westerse acties in Libië zijn, riepen; 'weg met de USA' en 'Libië, Libië'. Ze droegen spandoeken en zwaaiden de vlag van Kadhafi's Libië.

De VN-chef was al in het nauw gekomen toen hij rondliep op het Tahrirplein, waar eerder dit jaar massale protesten plaatsvonden die leidden tot het aftreden van president Hosni Mubarak. Op het plein werd hij al omringd door vijftig demonstranten. Politie en het leger kwamen tussenbeide. Ban Ki-moon moest zich daarna terugtrekken naar de kantoren van de Arabische Liga.

12:11 uur: Verschillende Arabische media melden dat een van de zoons van Kadhafi, Khamis, is gedood. Tripoli ontkent dit.

12:08 uur: Ondertussen in Jemen: deel van het leger loopt over naar de demonstranten.

12:01 uur: Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) blijven deel uitmaken van de internationale militaire coalitie die aanvallen uitvoert op Libië, maar die missie is uitsluitend bedoeld om burgers te beschermen. Dat heeft de secretaris-generaal van de zes landen tellende Golf Samenwerkingsraad (GCC), Abdul Rahman bin Hamad al-Attiyah, maandag gezegd.

11:59 uur:
De regering in Irak steunt de interventie in Libië. De belangrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr veroordeelt de luchtaanvallen juist.

11:56 uur:
De opstandelingen in Libië moeten niet hun vertrouwen stellen in de Verenigde Staten, zegt de leider van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb. Ook moeten zij de Amerikaanse rol in de internationale coalitie die nu de troepen van Moammar Kadhafi bestookt wantrouwen.

Abdelmalek Droukdel zei dat hetzelfde Amerika dat nu Kadhafi aanvalt in het verleden 'blind was' voor zijn misdaden jegens de Libiërs.
Droukdel, ook wel bekend onder de naam Abu Musab Abdul-Wadud, zei dat Amerika Kadhafi onder druk heeft gezet om zijn massavernietigingswapens en zijn olie op te geven en hem in ruil daarvoor in het zadel heeft laten zitten.

11:55 uur: De Verenigde Staten denken de leiding over de militaire missie in Libië binnen enkele dagen over te dragen aan een coalitie, die waarschijnlijk zal worden aangevoerd door Frankrijk en Groot-Brittannië of door de NAVO. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates gezegd.

Hij zei dat president Barack Obama er zeer op is gebrand de rol van de VS in de operatie te beperken. Volgens hem is Obama 'zich er meer dan bijna ieder ander' van bewust hoeveel er van het leger wordt gevraagd.

Volgens Volkskrant-correspondent Arie Elshout stopt Obama met de oorlog in Libië 'zijn hoofd in een strop'.

11:39 uur: Ook secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, sprak in Caïro. Hij zei dat het belangrijk is dat de wereld met één mond spreekt over Libië. Volgens Ban zijn de 'sterke en daadkrachtige maatregelen' alleen mogelijk door de steun van de Arabische Liga.

11:16 uur: De Arabische Liga steunt de VN-resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk heeft gemaakt. Dat bevestigt de secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Amr Moussa, nog eens vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro.

Eerder was verwarring ontstaan over het standpunt van de Arabische Liga. Moussa had zondag gezegd dat de westerse luchtaanvallen op Libië verder gaan dan was afgesproken. Hij zei dat 'het de bedoeling was een vliegverbod af te dwingen om burgers te beschermen en niet om andere burgers te doden'.

10:46 uur: België is klaar voor militaire acties tegen Libië. De regering stelt vanmiddag nog de specifieke regels op voor de Belgische strijdkrachten tijdens de internationale operatie Odyssey Dawn.

Daarna is het wachten op instructies uit het commandocentrum op een Amerikaanse legerbasis in het Duitse Ramstein. Premier Yves Leterme sluit de inzet van Belgische grondtroepen uit.

België wacht niet op een verzoek van de NAVO en dat is opvallend, meldden Vlaamse media maandag. Vrijdag liet de regering nog doorschemeren pas in actie te komen na een vraag van het bondgenootschap, en ook liever onder NAVO-vlag te willen opereren.

België heeft F-16's paraat in Griekenland en kan ook een mijnenjager inzetten.

10:10 uur: Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zijn de woorden van secreatris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa verkeerd geïnterpreteerd. Eerder zei die dat hij geen aanvallen wilde waarbij burgerslachtoffers zouden vallen.

'Natuurlijk is hij bezorgd over burgerslachtoffers, dat zijn wij ook', reageerde Hague op BBC-radio. 'Maar hij steunt de missie nog steeds'.

9:53 uur: Er komt geen invasie of bezettingsleger in Libië, benadrukt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. De Arabische Liga staat bovendien volgens hem nog steeds achter de militaire interventie in het land.

Tanks en patservoertuigen van pro-Kadhafi-troepen op de weg tussen Benghazi en Ajdabiyah zijn door luchtaanvallen van de internationale coalitie compleet verwoest. Beeld reuters
Tanks en patservoertuigen van pro-Kadhafi-troepen op de weg tussen Benghazi en Ajdabiyah zijn door luchtaanvallen van de internationale coalitie compleet verwoest.Beeld reuters
Libische rebellen, klaar voor de strijd. Beeld ap
Libische rebellen, klaar voor de strijd.Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Een biddende opstandeling, nabij Ajdabiya. Beeld ap
Een biddende opstandeling, nabij Ajdabiya.Beeld ap
Het hoofd van een geit met een sigaret in zijn mond hangt aan een tank van Kadhafi-aanhangers bij Benghazi. Beeld ap
Het hoofd van een geit met een sigaret in zijn mond hangt aan een tank van Kadhafi-aanhangers bij Benghazi.Beeld ap
Spaans grondpersoneel werkt aan een F-18 in Sardinië. Beeld reuters
Spaans grondpersoneel werkt aan een F-18 in Sardinië.Beeld reuters
VN-chef Ban Ki-moon (midden) in Caïro. Beeld ap
VN-chef Ban Ki-moon (midden) in Caïro.Beeld ap
Een rebel richt zijn geweer op iemand waarvan hij denkt dat het een Kadhafi-aanhanger is. Beeld reuters
Een rebel richt zijn geweer op iemand waarvan hij denkt dat het een Kadhafi-aanhanger is.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over