Aanval Knesset deert premier Netanyahu niet

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een zoveelste aanval vanuit de Knesset, het parlement, overleefd. Moties van wantrouwen kregen gisteren in Jeruzalem bij lange na niet genoeg steun....

Van onze correspondent

Theo Koelé

TEL AVIV

De Israëlische premier wordt verantwoordelijk geacht voor het haperende vredesproces met de Palestijnen én voor de verslechterende economische situatie in Israël. Slechts 42 afgevaardigden van de Knesset steunden de moties; een meerderheid van 61 was vereist om Benjamin Netanyahu ten val te brengen.

Morgen wacht de premier overigens een nieuwe test. De oppositie wil dan moties in stemming brengen om vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Maar volgens politieke waarnemers zullen ook die moties worden verworpen, al zal Netanyahu wellicht nog enkele spannende uren tegemoet gaan. Oppositieleider Ehud Barak voorspelde dat de val van de premier hooguit een kwestie van maanden is.

President Ezer Weizman heeft zich het afgelopen weekeinde opnieuw uitgesproken voor vervroegde parlementsverkiezingen. Hoewel het Israëlische staatshoofd slechts een ceremoniële rol vervult, geniet Weizman moreel gezag en populariteit onder de bevolking.

Premier Netanyahu liet gisteren weten dat zijn positie in de onlangs hervatte besprekingen met de Palestijnen niet veranderd is. Anders dan de Palestijnen verwerpt Israël een Amerikaans voorstel dat al maanden oud is. Het voorziet in de terugtrekking van Israëlische troepen uit de Westelijke Jordaanoever. In ruil daarvoor moet de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat harde maatregelen nemen tegen extremistische moslims.

Yasser Arafat zei gisteren in Wenen dat het vredesproces 'bijna dood' is. Hij vroeg Oostenrijk, dienstdoend voorzitter van de Europese Unie, druk uit te oefenen op Israël, opdat het Amerikaanse voorstel eindelijk aanvaard wordt. De Oostenrijkse bondskanselier Viktor Klima antwoordde dat de Europese Unie achter de Verenigde Staten staat.

Tot dusverre heeft premier Netanyahu echter alle internationale pressie weerstaan. Washington staat tegenwoordig aan de zijlijn, nadat de regering-Clinton de Palestijnen en Israëli's opnieuw aan de onderhandelingstafel had gebracht. Het overleg, dat ruim een week geleden op gang kwam nadat het maandenlang had stilgelegen, verloopt echter uiterst moeizaam.

Er vinden nog wel gesprekken plaats tussen Israëlische en Palestijnse functionarissen, maar geen der partijen heeft substantiële vooruitgang gemeld.

Voor Arafat is er geen enkele reden om op korte termijn met Netanyahu te spreken. De Palestijnse leider reist vanuit Oostenrijk naar Frankrijk en vervolgens naar Marokko. Premier Netanyahu lijkt overigens evenmin een doorbraak te verwachten. Hij beloofde gisteren dat hij de Knesset, die morgen aan een zomerreces van drie maanden begint, niet voor voldongen feiten zal stellen.

Meer over