NieuwsJoe Biden

Aantekeningen Joe Biden voeden speculaties over keuze voor vicepresident

Kiest Joe Biden zijn felste tegenstander tijdens de voorverkiezingen als vicepresidentskandidaat? Een oplettende fotograaf legde aantekeningen van de Democratische presidentskandidaat vast, waarin hij senator Kamala Harris zeer uitvoerig prees.

Joe Biden en Kamala Harris vorig jaar bij een debat in Houston, Texas. Beeld Reuters
Joe Biden en Kamala Harris vorig jaar bij een debat in Houston, Texas.Beeld Reuters

‘Groot respect voor haar’, ‘talentvol’ en ‘een grote hulp voor de campagne’ was onder meer te lezen in Bidens notitieblokje, dat werd opgemerkt door fotograaf Andrew Harnik van persbureau AP. De zoektocht van Biden naar een running mate nadert nu zijn einde. Biden zal in de eerste week van augustus bekendmaken met wie hij het Witte Huis wil veroveren op president Trump.

Of het opzet was of niet dat Biden zo opzichtig zijn aantekeningen liet zien, het voedde direct speculaties dat de voormalige vicepresident zijn zinnen heeft gezet op Harris. De voormalige hoogste aanklager van Californië wordt al maanden beschouwd als een van de belangrijkste vicepresidentskandidaten. Als ze inderdaad Bidens running mate wordt en Trump wordt verslagen, krijgen de VS voor het eerst een vrouw en een Afro-Amerikaan als vicepresident. Slechts twee keer is een vrouw tot nu toe naar voren geschoven voor het vicepresidentschap.

De keuze voor Harris zou pikant zijn omdat zij, tot verbazing van Biden en de partij, de oud-vicepresident vorig jaar persoonlijk fel aanviel op zijn politieke verleden. Harris opende toen de aanval in een poging Biden van zijn voetstuk van ‘gedoodverfde kandidaat’ te halen. Tijdens het eerste Democratische debat wees ze op Bidens aversie tegen busing, het vervoeren van vooral zwarte scholieren naar witte scholen. Dit moest een einde maken aan de segregatie in het onderwijs.

Verbouwereerde Biden

‘Er was een klein meisje in Californië dat elke dag met behulp van busing naar school werd gebracht’, hield Harris een verbouwereerde Biden voor. ‘Ik was dat kleine meisje.’ Door de aanval steeg Harris in de peilingen en werd ze enige tijd gezien als de belangrijkste Democratische tegenstander van Biden. De politieke aanval was ook opmerkelijk omdat Harris bevriend was met Bidens zoon Beau, tot vlak voor zijn dood aan kanker in 2015 de hoogste aanklager in de staat Delaware.

Mede daarom zouden Biden en zijn vrouw Jill lange tijd ontsteld zijn geweest over de kritiek van Harris. Op Bidens aantekeningen, bedoeld voor een persconferentie, was dinsdag onder het kopje ‘Kamala Harris’ te lezen dat hij ‘niet rancuneus is’ en dat de senator ‘met mij en Jill campagne heeft gevoerd’. Mocht Harris inderdaad worden gekozen, dan moet Biden er rekening mee houden dat Trump en zijn campagne de felle aanval gretig zullen gebruiken in hun aanvalsvideo’s.

De co-voorzitter van Bidens campagne, Cedric Richmond, benadrukte dat niets moest worden gezocht achter de aantekeningen. Volgens hem had Biden ze opgeschreven omdat de media hem voortdurend vragen stellen over de kansen van Harris. ‘Er zijn meer personen die worden overwogen’, aldus Richmond. Biden heeft gezegd dat vijf vrouwen op zijn lijstje staan. De meeste zijn, zo melden ingewijden aan Amerikaanse media, zwarte politici. Biden staat onder grote druk om voor een zwarte kandidaat te kiezen vanwege de massale protesten na de dood van George Floyd.

Verleden Harris

Presidentskandidaten kunnen, zo leert de historie, tot op het laatste moment flink in dubio zijn wie ze als hun running mate kiezen. Het voordeel van Harris is dat ze, vanwege haar presidentskandidatuur, de bekendste is van het vijftal. Ook heeft ze laten zien tijdens de Democratische debatten dat ze niet op haar mondje is gevallen. In de verbale strijd met ‘straatvechter’ Trump kan dit Biden ten goede komen.

De anderen, zoals voormalig Obama-veiligheidsadviseur Susan Rice, missen deze eigenschap evenals de ervaring met het voeren van een presidentiële campagne. Van het zwarte Congreslid Val Demings, oud-politiebaas van Orlando, hebben veel Amerikanen zelfs nog nooit gehoord.

Het grootste nadeel van Harris is echter haar verleden als baas van het OM in Californië en openbaar aanklager in San Francisco. Tijdens de voorverkiezingen werd ze achtervolgd door verhalen over haar harde aanpak, die volgens critici er onder andere toe leidde dat meer zwarte Amerikanen achter tralies belandden. Deze negatieve publiciteit drong Harris in de verdediging. Nu de Black Lives Matter-beweging zo groot is geworden, kan haar omstreden verleden van tough on crime Harris opnieuw in de weg gaan staan als Biden haar inderdaad kiest.

Meer over