Aantal vrouwen aan de top blijft nog ver achter

Het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven komt nog niet in de buurt van de 30 procent vrouwen in de top, die binnenkort wettelijk wordt vastgelegd als streefcijfer. De meerderheid van de bedrijven heeft nog steeds geen enkele vrouwelijke commissaris of bestuurder in dienst. Daarbij zijn bekende namen als Ballast Nedam, ASMI, Binck Bank, CSM en Pharming.

De nieuwe topvrouw van TNT Express, Marie-Christine Lombard, stelt zich op het Beursplein in Amsterdam voor aan medewerkers voorafgaand aan de beursgang van het expressbedrijf. TNT Express is het bedrijf met relatief gezien de meeste vrouwen aan de top. Beeld anp
De nieuwe topvrouw van TNT Express, Marie-Christine Lombard, stelt zich op het Beursplein in Amsterdam voor aan medewerkers voorafgaand aan de beursgang van het expressbedrijf. TNT Express is het bedrijf met relatief gezien de meeste vrouwen aan de top.Beeld anp

Dat blijkt uit de Dutch Female Board Index 2011 die vandaag wordt gepubliceerd. Volgens een recent aangenomen wet moet zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven in 2016 in principe voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaan. Slechts een van de 97 onderzochte bedrijven voldoet nu aan die norm: TNT Express. Het pakjesbedrijf lost daarmee de Achterhoekse apparatenfabrikant Nedap af als meest vrouwvriendelijke bedrijf.

Ook KPN, Unilever, PostNL en Ahold hebben relatief veel vrouwen in de top. Ze halen de norm voor de raad van bestuur of de raad van commissarissen, maar niet voor beide. Ahold was lang koploper en vorig jaar de nummer twee, maar zakt door het vertrek van commissaris Karen de Segundo. Het supermarktconcern daalt mogelijk verder, omdat later dit jaar ook de Amerikaanse financieel bestuurder Kimberly Ross stopt.

Jaarverslag
Het wettelijke streefcijfer - bedrijven moeten in het jaarverslag uitleg geven als ze de norm niet halen - van 30 procent hing al een tijdje in de lucht. Niettemin is van een inhaalslag nog geen sprake. Dit jaar zijn 66 van de 716 bestuurders vrouw, oftewel 9,2 procent. Dat is maar een kleine stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen de top voor 8,4 procent uit vrouwen bestond.

Er zijn 55 vrouwelijke commissarissen (11,8 procent), drie meer dan een jaar eerder. Van de bestuurders is 4,4 procent vrouw. Daarmee hebben Nederlandse beursgenoteerde bedrijven slechts elf vrouwen in hun raden van bestuur, en dat zijn er dan nog twee meer dan een jaar eerder. Bij krantenuitgever Wegener kwam Fieneke van den Brink in de hoogste bestuurslaag, bij PostNL Herna Verhagen. De bekendste topvrouw is sinds jaar en dag Nancy McKinstry. De Amerikaanse is al tien jaar de baas bij Wolters Kluwer.

Streefcijfer
Door de trage groei van het aantal vrouwen dreigt het bedrijfsleven het wettelijke streefcijfer in 2016 massaal te missen. Als de groei in dit tempo doorzet, dan is 14,5 procent van de commissarissen vrouw en 7,8 procent van de bestuurders. De 30 procent vrouwelijke commissarissen wordt dan bereikt in 2039, het vereiste aantal bestuurders zelfs pas over 39 jaar, in 2050.

Meer over