NieuwsTransavia

Aantal vliegtuigmaatschappijen, waaronder Transavia, wil klanten geen geld teruggeven, minister gedoogt

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt de vliegmaatschappijen in bescherming tegen hun klanten. Een aantal vliegmaatschappijen, zoals Transavia, wil klanten geen geld teruggeven voor gecancelde vluchten. En Van Nieuwenhuizen heeft haar inspectie, de ILT, opdracht gegeven dat door de vingers te zien.

David van Meggelen en Gerard Reijn
Vliegtuigen van Transavia staan aan de grond bij Eindhoven Airport. De luchtvaartmaatschappij Transavia schrapt alle vluchten vanwege de coronacrisis.  Beeld ANP
Vliegtuigen van Transavia staan aan de grond bij Eindhoven Airport. De luchtvaartmaatschappij Transavia schrapt alle vluchten vanwege de coronacrisis.Beeld ANP

Vliegmaatschappijen die vluchten cancelen, moeten hun klanten binnen zeven dagen een andere vlucht aanbieden, of hun geld terugstorten. Maar in deze periode waarin alle vluchten zijn gecanceld, zou dat mogelijk de ondergang van veel van die maatschappijen betekenen, schrijft Van Nieuwenhuizen. ‘Het gaat om honderdduizenden terug te betalen tickets.’

Transavia, dat haar no-fly-periode heeft verlengd van 15 april tot 6 mei, stuurt haar gedupeerde klanten een voucher toe, waarmee ze een andere vlucht kunnen boeken. Dat kan gaan om vluchten tot eind oktober 2021. ‘Wie binnen een jaar niet geboekt heeft’, zegt de woordvoerder troostend, ‘krijgt dan alsnog zijn geld terug’. Kortom: Transavia krijgt een jaar de tijd om aan haar verplichtingen te voldoen. Als de maatschappij dan tenminste nog bestaat.

Ook easyJet probeert klanten tevreden te houden met het verstrekken van vouchers; die zijn een half jaar geldig. Wie de voucher niet wil, kan ook geld terugkrijgen, zo vermeldt de website. Maar dat lijkt grotendeels theorie. Klanten moeten de klantenservice bellen om hun geld terug te vragen, maar de lijnen zijn totaal overbelast. Easyjet schrijft op haar website: ‘Momenteel ontvangen we erg veel telefoontjes in ons callcentre, onze excuses voor het ongemak dat dit veroorzaakt.’ Dat van die wachttijden klopt, bevestigt de Engelse reisjournalist Simon Calder van The Independent. Maar hij ziet ook positieve punten. ‘Ik sta nu twee uur in de wacht bij easyJet, maar ik moet zeggen dat de wachtmuziek geweldig is. Ze beginnen met Rag’n’Bone Man (Human) waarna onder meer Daft Punk, Ed Sheeran en andere grote artiesten volgen.’ Beide maatschappijen vliegen overigens nog wel: repatriëringsvluchten.

Zowel Transavia als easyJet blijven beschikbaar voor repatriëringsvluchten. De afgelopen dagen heeft easyJet geholpen klanten te repatriëren door middel van meer dan 650 reddingsvluchten, waarmee meer dan 45.000 klanten naar huis terugkeerden. Op verzoek van overheden blijft easyJet dat de komende tijd doen. Datzelfde geldt voor Transavia dat alleen nog vliegt als het ministerie van Buitenlandse Zaken daarom vraagt. Nog altijd zitten er duizenden Nederlanders vast in het buitenland.

Naast de honderden vliegtuigen die de komende tijd aan de grond staan, was er ook slecht nieuws voor de luchtvaartbranche vanuit Spanje. Vliegtuigbouwer Airbus heeft een groot deel van de Spaanse productie stilgelegd. De Spaanse overheid kondigde zondag aan dat alle mensen in het Zuid-Europese land zonder vitale baan de komende twee weken thuis moeten blijven.

Een deel van de productie van Airbus in Spanje wordt officieel als vitaal beschouwd. Sommige activiteiten voor het maken van commerciële vliegtuigen, helikopters en materieel voor defensie en ruimtevaart blijven daardoor wel doorgaan. De rest van de Spaanse productie van Airbus wordt onderbroken tot 9 april. Dat is de datum waarop de beperkingen volgens de laatste aankondigingen waarschijnlijk weer worden opgeheven.

Dit moet u weten over het coronavirus

Terwijl het sociale leven stilvalt, wordt er met man en macht gewerkt aan de bestrijding van het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoe worden de economie, het klimaat en de cultuursector getroffen? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over