Aantal vacatures loopt sterk terug

Het aantal vacatures blijft sterk teruglopen. Eind maart stonden er 178 duizend vacatures open. Dat zijn er 38 duizend minder dan vorig jaar, een daling van 18 procent....

Aan het eind van het eerste kwartaal van vorig jaar werden er nog 216 duizend openstaande vacatures genoteerd. In de zakelijke dienstverlening zakte het aantal openstaande vacatures met 32 procent in tot 37 duizend. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat het aantal nog te vervullen arbeidsplaatsen in deze sector het sterkst is gedaald. Verder waren dalingen te zien in de industrie, bouw, handel en de sectoren vervoer en communicatie.

In de niet-commerciële dienstverlening steeg het aantal open vacatures juist licht, met 1 procent tot 48 duizend. De sterke daling is te vergelijken met die in het vierde kwartaal van 2001.

Het aantal vacatures daalt vanaf het derde kwartaal van 2001. Dit hangt samen met de economische ontwikkeling; de groei is al vijf opeenvolgende kwartalen sterk vertraagd. Om deze reden stijgt ook de werkloosheid sinds februari van dit jaar.

Meer over