Aantal seksbedrijven neemt flink af

Het aantal officieel geregistreerde seksbedrijven is de afgelopen jaren flink afgenomen. In 1999 waren het er nog 1350; momenteel zijn er nog maar een kleine vierhonderd escortbedrijven, massagesalons en andere ondernemingen over. Dat heeft de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER) woensdag bekendgemaakt.

ANP

Volgens VER-directeur André van Dorst heeft de afname meerdere oorzaken. Zo hebben veel gemeenten het beleid dat er geen nieuwe seksbedrijven mogen bijkomen en dat bestaande niet mogen uitbreiden. Verder hebben ondernemers in deze branche zeer veel moeite financiering bij banken te krijgen.

Ook hebben de vrouwen die in de bedrijfstak werken sinds de legalisering van de prostitutie in 2000 met strenge fiscale eisen te maken. Bovendien is er ook in deze branche sprake van vergrijzing. Veel oudere ondernemers houden ermee op. ‘Daar staan te weinig jonge mensen tegenover’, aldus Van Dorst.

Volgens de VER-directeur neemt het totale aantal seksbedrijven overigens niet af. Er zijn weliswaar steeds minder legale ondernemingen, maar de illegale sector groeit. Hij roept de overheid op daar serieus tegen op te treden.

Meer over