NieuwsGeestelijke gezondheid

Aantal opsluitingen in ggz-isoleercellen moest omlaag, maar stijgt in sommige instellingen juist

Ondanks een belofte ermee te stoppen, lukt het instellingen voor psychiatrische zorg niet om de isoleercel niet meer te gebruiken. De deadline voor het volledig afschaffen van de separeercel wordt dan ook niet gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Een isoleercel in het Sociaal Psychiatrische Diensten Centrum in Amsterdam.  Beeld Joost van den Broek
Een isoleercel in het Sociaal Psychiatrische Diensten Centrum in Amsterdam.Beeld Joost van den Broek

Ruim een kwart van het totale aantal ggz-instellingen sloot psychiatrisch patiënten tussen 2014 en 2017 zelfs vaker op.

Het onderzoeksplatform sprak met bestuurders en psychiaters van meerdere instellingen en analyseerde de meest recente cijfers van het Zorginstituut Nederland. In totaal werden patiënten in 2017 nog ruim 334.000 uur opgesloten. Dat is 9,3 procent minder dan in 2014.

Een aantal grote ggz-instellingen had in 2016 in het ‘Dolhuys-manifest’ op eigen initiatief vastgelegd dat de zogeheten ‘separeercel’ af moest worden geschaft, omdat die traumatiserend werkt. Patiënten worden hierin opgesloten als zij een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen.

De deadline stond voor 1 januari 2020, maar die wordt niet gehaald. Dat het lastig is te stoppen met de isoleercel, komt volgens de instellingen onder andere door het personeelstekort. Gebrek aan personeel maakt omgaan met zware psychiatrische patiënten, zoals mensen die worstelen met een combinatie van drugsverslaving en psychose, onmogelijk zonder isolatie. Als gevolg hiervan wordt bij bepaalde instellingen juist meer geïsoleerd dan voorheen. ‘Niemand separeert voor zijn plezier. Er is een reden. En de reden is dat wij bepaald gevaar niet op een andere manier afgewend krijgen', zegt geneesheer-directeur en psychiater Joris Hendrickx van GGZ Eindhoven tegen de krant.

Bij een aantal instellingen wint de opvatting terrein dat een separeervrije ggz überhaupt onmogelijk is, schrijft Trouw. Vier instellingen die het manifest ondertekenden wilden niet reageren op vragen over separeren, ook wel ‘insluiten’ genoemd.

Meer over