Cijfers bij het nieuws

Aantal ic-patiënten overstijgt voorspelling RIVM al

De bezetting op de intensive care (ic) blijft flink oplopen en is inmiddels duidelijk hoger dan tijdens de recente pieken in november en begin januari. Momenteel liggen er 776 patiënten op de ic, 14 procent meer dan een week geleden. Dit aantal is inmiddels ook hoger dan de meest recente voorspelling van het RIVM dat er eind april er 750 patiënten op de ic terecht komen.

De laatste keer dat er zoveel patiënten op de intensive care lagen, was eind april 2020. Terwijl de bezetting op de ic flink toeneemt, is de bezetting op de gewone ziekenhuisafdeling redelijk stabiel, zeer waarschijnlijk het effect van vaccineren. In een gewoon ziekenhuisbed lagen voorheen verhoudingsgewijs meer tachtigers, maar hun aantal is na het vaccineren afgenomen. Op de ic liggen juist veel zestigers en zeventigers, de leeftijdsgroep die nog nauwelijks gevaccineerd is.

Japan worstelt met vaccinatie voor Spelen

De Olympische Spelen beginnen pas eind juli, maar hoogstwaarschijnlijk gelden dan nog steeds strenge maatregelen in gastland Japan. Met nog 106 dagen te gaan heeft pas 0,8 procent van de bevolking een eerste vaccinatie gekregen. Woensdag werd bovendien bekend dat onder meer de traditionele fakkeltocht is afgelast in de regio Osaka, nadat de besmettingscijfers hier zijn opgelopen. De trage vaccinatiestart van Japan komt voornamelijk door weinig leveringen. Wel zijn er relatief weinig besmettingen in het land: deze week 14 per 100 duizend inwoners.

Weer afname van wereldwijd dodental

Na twee weken van stijging is de mondiale sterfte door covid-19 in de afgelopen week weer iets afgenomen. Dit komt vooral door de dalende sterfte in Europa en Noord-Amerika. In Azië is het aantal doden juist gegroeid. Na de piek van de tweede golf eind januari, toen in één week ruim 100 duizend mensen stierven na een coronabesmetting, nam de wekelijkse sterfte op bijna elk continent af. Tot half maart in Europa, Azië en Zuid-Amerika de derde golf arriveerde. In Europa nam de sterfte met name toe in Tsjechië en Hongarije, maar inmiddels is de situatie hier gestabiliseerd. In Azië, waar de sterfte al lange tijd laag is, veroorzaakt de heropleving van het virus in India momenteel nog een relatief snelle stijging. Het oplopende dodental in Zuid-Amerika komt voor het grootste deel voor rekening van Brazilië.

Meer over