NieuwsHotels Amsterdam

Aantal hotels in en rond Amsterdam groeit explosief ondanks bouwstop voor hoofdstad

Ondanks pogingen om de druk van toeristen op de hoofdstad te beperken, neemt het aantal hotelkamers in de Amsterdamse regio nog altijd explosief toe. In de regio rondom de hoofdstad steeg het aantal kamers zelfs met 40 procent. Met name buiten de stadsgrenzen worden volop plannen gemaakt voor nieuwe hotels.

Marcel van Lieshout
Het Meinigerhotel bij het Amstelstation. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het Meinigerhotel bij het Amstelstation.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In 2017 voerde het Amsterdamse stadsbestuur een bouwstop voor hotels in vanwege de groeiende overlast van toeristen. Maar vooral op basis van eerder vergeven vergunningen is er de afgelopen jaren nog volop gebouwd in de hoofdstad. Uit cijfers van het CBS en de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (IOS) van de gemeente blijkt dat er sinds 2015 nog 7.700 hotelkamers zijn bijgekomen.

Voorlopig blijft dat aantal groeien. Om te beginnen dankzij nhow Amsterdam RAI, het door Rem Koolhaas ontworpen hotel van de Spaanse NH Hotel Group dat vrijdag de deuren opent. Het markante gebouw naast congrescentrum RAI telt 650 kamers en is daarmee het grootste hotel van Amsterdam.

Pal aan de andere kant van de zuidelijk ringweg A10 gaat deze zomer ook nog het Van der Valk ZuidAs open, een hotel met 240 kamers. In Amsterdam-Noord kunnen gasten over enkele maanden terecht bij het grootste Holiday Inn Expres-hotel van Europa (440 kamers). De opening van het Maritim Hotel Amsterdam (579 kamers) zou ook dit jaar zijn, maar is door financiële problemen uitgesteld tot 2022.

Oude vergunningen

Op oude vergunningen kan de hotelcapaciteit in de hoofdstad nog wel doorgroeien, tot irritatie van bewoners en enkele partijen in de gemeenteraad. Collegepartijen SP en GroenLinks voorop. Maar het stadsbestuur beklemtoont dat het einde van de hotelgroei wel in zicht komt. Sinds het aantreden van het huidige college (2018) zijn nog maar twee vergunningen voor hotelbouw afgegeven.

Voor de druk van toeristen op de hoofdstad zal dat weinig uitmaken, aangezien er in omliggende gemeenten veelplannen bestaan om nieuwe hotels te bouwen, zo blijkt uit een inventarisatie van de Metropoolregio Amsterdam. Als de huidige plannen doorgang vinden, komen er de komende jaren naar schatting 14 duizend hotelkamers bij in gemeenten buiten Amsterdam. Vooral in Aalsmeer, Hoofddorp, Halfweg en bij Schiphol zijn grote nieuwe hotels gepland met 400 tot 500 kamers.

De groei van het aantal hotelkamers buiten Amsterdam ligt toch al op een hoog tempo. Sinds 2015 groeide het aantal hotelkamers in de omliggende gemeenten met 40 procent. Vooral Zaanstad is populair, zo blijkt uit de huidige bezettingsgraad van hotels. Dit staat nog los van het aantal woningen dat door inwoners via onlineplatforms als Airbnb wordt aangeboden.

Amsterdam is niet de eerste populaire toeristenstad met een bouwstop voor hotels. Venetië deed dat eerder. Koninklijke Horeca Nederland verwijt de hoofdstad een toeristenonvriendelijk beleid. Daarbij wordt ook gewezen op het feit dat Amsterdam ook Europees gezien van alle populaire bestemmingen zo ongeveer de hoogste hotelbelasting in rekening brengt: 7 procent van de prijs van een kamer. Daar komt sinds dit jaar 3 euro per persoon per nacht bovenop. De gemeente verwacht dit jaar 185 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen.

Met medewerking van Semina Ajrovic en Serena Frijters.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Van der Valk Amsterdam RAI binnenkort opent. Dit klopt niet. Het hotel heet Van der Valk Zuidas.

Bouwstop? In en rond Amsterdam worden tientallen nieuwe hotels geopend
Sinds 2017 kent Amsterdam voor hotels een bouwstop. Toch opent vrijdag het grootste hotel (650 kamers) van de hoofdstad zijn deuren. Een creatie van architect Rem Koolhaas. Wat gaat er mis?

Meer over