nieuws

Aantal gevallen van mazelen bijna verviervoudigd in eerste kwartaal van 2019

Het aantal gevallen van mazelen is in het eerste kwartaal van 2019 bijna verviervoudigd. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De stijging vindt in alle regio’s plaats.

Een microscopisch beeld van het mazelenvirus. Beeld UIG via Getty Images
Een microscopisch beeld van het mazelenvirus.Beeld UIG via Getty Images

De WHO, die de wereldwijde gezondheidszorg namens de Verenigde Naties in kaart brengt, constateert ruim 112 duizend gevallen van mazelen sinds het begin van dit jaar. Dat zijn dan nog alleen de ‘gemelde gevallen’. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. De organisatie schat dat nog minder dan één op de tien patiënten wordt gerapporteerd.

De stijgingen vinden in alle regio’s van de wereld plaats. ‘De afgelopen maanden is het aantal gevallen gestegen in landen waar relatief goed wordt ingeënt, waaronder de Verenigde Staten, Israël, Thailand en Tunesië, omdat de ziekte zich snel heeft verspreid onder niet-ingeënte personen’, aldus de WHO. Daarnaast zijn er nieuwe uitbraken in onder andere Georgië, Soedan en Kazachstan.

De Verenigde Naties uiten in een verklaring grote zorgen over de toename van de mazelen. ‘Terwijl deze cijfers voorlopig zijn en nog niet compleet, laten ze een duidelijke trend zien. Veel landen bevinden zich midden in een aanzienlijke mazelenuitbraak. In alle regio’s van de wereld neemt het aantal gevallen van mazelen toe.’

De organisatie roept op tot meer vaccinatie. Om uitbraken in een samenleving te voorkomen, is het volgens de WHO noodzakelijk dat minstens 95 procent van de bevolking is ingeënt. Ongeveer 1 à 2 op de duizend patiënten met mazelen overlijden aan de ziekte. Vaak zijn dat kleine kinderen.

In de VS gaan de alarmbellen flink af om de ontstane situatie. Dit jaar zou weleens het ergste mazelenjaar kunnen worden in 25 jaar tijd. Er zijn al 555 gevallen gerapporteerd – in 1994 waren er in totaal 963 gevallen. De patiënten zijn verspreid over twintig staten, maar bevinden zich vooral in New York. Daar begon vorig jaar een uitbraak onder een ultra-orthodoxe joodse gemeenschap.

Tragisch

‘Het is zeer tragisch dat kinderen in de VS moeten lijden onder de mazelen’, zei de arts William Schaffner tegen CNN. Hij adviseert de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC over vaccinaties. ‘We hadden deze ziekte helemaal de kop ingedrukt. Het lijkt erop dat we de klok nu op tragische wijze terugzetten.’

Ook in de EU stijgt het aantal patiënten met de mazelen. Vooral in Oekraïne slaat de ziekte toe. Het land had het afgelopen jaar meer dan 72 duizend gerapporteerde gevallen. Binnen de EU zijn sinds 2018 35 mensen aan de ziekte overleden.

Madagaskar spant de wereldwijde kroon. Daar zijn sinds september vorig jaar 115 duizend gevallen van mazelen gemeld, van wie meer dan 1.200 mensen zijn overleden. Slechts 58 procent van de bevolking is ingeënt. Veel mensen hebben geen geld om met hun kind naar een arts te gaan. Bovendien is de helft van de kinderen ondervoed, waardoor er bij besmetting met de ziekte snel complicaties optreden.

Meer over