nieuws

Aantal buitenlandse studenten van buiten de EU dat naar Nederland komt weer vanouds hoog

Het aantal studenten van buiten de EU dat in Nederland wil studeren is, na een terugval door de pandemie, weer op het oude niveau. Een deel van hen loopt tegen de overspannen woningmarkt aan.

Buitenlandse studenten aan de Landbouw Universiteit Wageningen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Buitenlandse studenten aan de Landbouw Universiteit Wageningen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dit meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op basis van het aantal aanvragen voor studievergunningen. Het aantal buitenlandse studenten van buiten de EU groeide jaarlijks gestaag, totdat de pandemie uitbrak en er ernstige reisbelemmeringen werden opgeworpen. Hoewel de pandemie nog niet helemaal ten einde is, weten de studenten Nederlandse universiteiten nu, zoals vanouds, weer te vinden.

Deden in heel 2020 maar 12.310 buitenlandse studenten van buiten de EU een studieaanvraag, dit jaar zijn het er al 15.110, alleen tot en met juli. Vrijwel alle aanvragen zijn volgens de IND gehonoreerd.

De meeste studenten van buiten de EU komen dit jaar uit China, India, de Verenigde Staten, Turkije en Indonesië. Een deel van de aanvragen, zo’n zeshonderd in totaal, is afkomstig van Britse studenten. Zij moeten nu ook een verblijfsaanvraag doen als gevolg van de Brexit.

Eenmaal aangekomen in Nederland loopt een deel van deze studenten tegen een probleem op: de krapte op de woningmarkt. Dat heeft ook tot een groeiend tekort aan studentenwoningen geleid, onder meer doordat studenten langer in hun kamer blijven omdat ze moeite hebben iets anders te vinden. Dit leidt tot schrijnende taferelen. Al in 2018 werd er in Groningen een tentenkamp opgezet voor buitenlandse studenten zonder woning.

Afgelopen najaar waren er minstens 22 duizend studentenwoonruimtes te weinig, berekende kenniscentrum Kences. Dat zal naar verwachting alleen maar toenemen. De Universiteit Twente liet studenten dit jaar zelfs weten: heb je nog geen kamer, heroverweeg dan je studie.

Momenteel zijn nog zo’n vierhonderd buitenlandse studenten, ook uit de EU, nog op zoek naar een kamer in de buurt van Twente, liet een woordvoerder van de universiteit daar weten. Ook dit jaar liggen sommige buitenlandse studenten dan ook noodgedwongen bij vrienden op een luchtbedje, zo tekende de Volkskrant op.

Studenten van buiten de Europese Unie besloegen in elk geval voor de coronacrisis ongeveer een kwart van het totale aantal buitenlandse studenten: de meeste komen uit de EU. Van het totale aantal studenten aan Nederlandse universiteiten komt bijna 90 procent uit Nederland, volgens cijfers van Nuffic, dat zich bezighoudt met internationalisering in het onderwijs.

De Universiteit van Amsterdam en de TU Delft zijn de populairste universiteiten bij studenten van buiten Europa. Die kiezen het vaakst voor studies in de richting van economie en bedrijfskunde.

Meer over