CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Aantal besmettingen iets lager, extra levering Pfizer-vaccins, nieuwe uitbraak in Nepal

De belangrijkste coronacijfers van maandag: het aantal gemelde besmettingen vertoont een dalende lijn, Nederland ontvangt de eerste versnelde levering Pfizer-vaccins. In Nepal lopen de besmettingsaantallen snel op, mogelijk door de ‘Indiase’ variant.

Een man wordt gevaccineerd in de buurt van het plaatsje Lukla, Nepal. Beeld AFP
Een man wordt gevaccineerd in de buurt van het plaatsje Lukla, Nepal.Beeld AFP

Aantal gemelde besmettingen vertoont een dalende lijn

Het aantal gemelde besmettingen in Nederland vertoont de laatste dagen een dalende lijn. De meldingen van maandag, zondag en zaterdag zijn telkens lager geweest dan in de voorgaande week. Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen is al enkele dagen lager dan de voorgaande dag en bedraagt momenteel 8.083 nieuwe coronabesmettingen. Vrijdag lag dit aantal nog op 8.306 besmettingen gemiddeld per dag.

Als je de hele week vergelijkt met voorgaande week is er nog wel sprake van een toename van het aantal besmettingen met 5 procent. Maar ook dit groeitempo ligt lager dan de voorgaande dagen. In 7 van de 25 veiligheidsregio’s daalt deze week het aantal meldingen. In Zuid-Holland-Zuid was de afname met 16 procent op weekbasis het grootst, er werden 421 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd.

Nieuwe uitbraak in Nepal, mogelijk door ‘Indiase’ variant

Nepal kampt net als buurland India met een snelle uitbraak van het virus, sinds half april schiet het aantal bevestigde gevallen in exponentiële groei omhoog. De gezondheidsautoriteiten melden dat zowel de ‘Britse’ als de ‘Indiase’ coronavariant zijn aangetroffen onder positief geteste personen. De afgelopen week zijn 53 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd, vermoedelijk een onderrapportage, er wordt zeven maal minder getest dan in Nederland. Nepal begon eind januari een vaccinatiecampagne met hulp van India en China en heeft tot dusver 1,9 miljoen doses vaccin toegediend, 6 per 100 inwoners.

Nederland ontvangt eerste versnelde levering Pfizer-vaccins

Nederland heeft maandag de eerste versnelde extra leveringen van het Pfizer/BioNTech-vaccin ontvangen. Vorige week maakte de farmaceut bekend dat het in het tweede kwartaal vervroegd 50 miljoen doses kan leveren in de Europese Unie. Voor Nederland betekent dit dat 1,92 miljoen vaccins eerder geleverd worden, terwijl die pas in het vierde kwartaal zouden komen. In de komende week levert Pfizer 680.940 doses aan Nederland, dat zijn er 190.000 meer dan gepland. Vanaf 31 mei komen er wekelijks meer dan een miljoen doses onze kant op, zo’n 230.000 extra. Dat aantal blijft ongeveer gelijk tot het einde van juni. In totaal levert Pfizer in het tweede kwartaal 9,85 miljoen doses aan Nederland. Van het vaccin zijn twee prikken per persoon nodig.

Meer over