Aanstekelijk vrolijk gelegenheidsproject

MUZIEK


Balkan meets Brasil


Ongedwongen en feestelijk optreden.

ROTTERDAM - Bij de aftrap van een nieuw gelegenheidsproject in het kader van de Music World Series is het soms nog wat zoeken naar de vorm. Donderdagavond moest je in het Rotterdamse Grounds (voorheen WMDC) als toeschouwer wel heel goed opletten om daar iets van te merken.


Het muzikale treffen tussen de Braziliaanse zangeres Ceumar en haar landgenote Simone Sou op percussie en slagwerk met de Moldavische accordeonvirtuoos Oleg Fateev liep dankzij dienstbaar doorsmeerwerk van basgitarist Patrick Kuschel en rietblazer Ben Mendes niet alleen op rolletjes, maar ook in een sfeer van uiterst aanstekelijke feestvreugde.


Als Braziliaanse verstaat Ceumar de kunst om inspanning en moeite weg te moffelen achter lichtvoetigheid en een stralende glimlach. Bij tegenspeler Fateev is veel meer gekweldheid van het gezicht af te lezen, al dient die in het licht van de Slavische volksaard met een korreltje zout genomen te worden. Toch bracht de voorstelling wel enige ongelijkheid aan het licht, want waar Fateev zich op overtuigende wijze de Braziliaanse tongval had eigen gemaakt, kon Ceumar na enkele verhaspelingen van het Moldavisch volstaan met op ontwapenende wijze toegeven dat ze toch nog wat meer zou moeten oefenen.


Van een teveel aan artistieke pretenties waaronder interculturele muzikale ontmoetingen niet zelden gebukt gaat, is bij 'Balkan meets Brasil' niets te merken.


Met enige regelmaat komen speelse citaten uit afgekloven meezingers als Those were the days voorbij, maar nooit meer dan nodig om de ongedwongenheid van het optreden te benadrukken.


De voorstelling kende veel sterke momenten, maar het meest memorabel was toch een weemoedige Moldavische ballade die vrijwel ongemerkt overging in een door Fateev indringend gezongen lied van Tom Jobim. Dat deed hij dan stiekem wel weer in zeven achtste, een voor de Braziliaanse muziek zeer ongebruikelijke maatsoort waar Sou echter geen enkele moeite mee bleek te hebben. Ook zij stal regelmatig de show met haar messcherpe en gevarieerde spel.


Ton Maas


Meer over