'Aanslagpleger Bataclan had wapenvergunning'

Samy Amimour, een van de omgekomen aanslagplegers in de Parijse concertzaal Bataclan, was in het bezit van een wapenvergunning. Dit schrijft de Franse krant Le Monde. Hij kreeg de vergunning in het seizoen 2011/2012 bij de ANTP, met zo'n 2.350 leden een van de belangrijkste schietclubs van Parijs.

Eagles of Death Metal in Bataclan, vlak voordat gewapende mannen de concertzaal binnen kwamen Beeld anp
Eagles of Death Metal in Bataclan, vlak voordat gewapende mannen de concertzaal binnen kwamenBeeld anp

Amimour was een van de drie mannen die in de nacht van 13 op 14 november concertzaal Bataclan binnendrongen. Gewapend met kalasjnikovs schoten ze 89 van de ongeveer 1.500 bezoekers dood. Hij kwam uiteindelijk om het leven door een bomgordel.

Enkele jaren geleden reed Amimour nog lijn 148 tussen de voorsteden Bobigny en Blanc-Mesnil. Maar de radicalisering van deze inwoner van Drancy vond destijds al plaats. 'Het lukt me niet meer om met hem te praten, hij wil dat we geen televisie meer kijken', zo beklaagde zijn moeder zich. Zijn ouders, niet religieus en gerespecteerd in deze voorstad, vroegen om hulp bij de autoriteiten.

Reconstructie

Lees hier de uitgebreide reconstructie van de verschrikkelijke nacht in Bataclan, waarbij 89 mensen om het leven kwamen.

Terroristische plannen

Le Monde achterhaalde dat de inlichtingendiensten in oktober 2012 de wapenvergunning ontdekten toen hij werd aangehouden op verdenking van terroristische plannen. Omdat Amimour bij het begin van zijn schietcursus nog geen strafblad had, was het vanzelfsprekend dat hij ook aanspraak kon maken op een schietvergunning.

Amimour werd opgepakt omdat hij op dat moment op zoek was naar mogelijkheden om zich aan te sluiten bij jihadistische terreurgroepen in Jemen of Pakistan. Hij werd aangeklaagd en onder toezicht van de Franse justitie geplaatst. Toen hij ergens in 2013 afreisde naar Syrië verloor de Franse justitie hem uit het oog. Daarna volgde een internationaal opsporingsbevel, omdat hij zich niet aan het justitieel toezicht hield.

Toen Amimour in Syrië was, werd hij nog wel opgezocht door zijn 68-jarige vader. Die stelde voor IS te verlaten en in Algerije een nieuw leven op te bouwen. Tevergeefs. Zijn zoon reisde op eigen gelegenheid naar Frankrijk, ondanks het opsporingsbevel.

Samy Amimour Beeld AFP
Samy AmimourBeeld AFP
Meer over