Aanslagen op hotels Amman

Drie bomaanslagen op grote internationale hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman hebben woensdagavond volgens de Jordaanse vice-premier aan zeker 67 mensen het leven gekost. Tientallen anderen zijn gewond geraakt. Al Qai'da in Irak heeft donderdag op een website de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist...

ANP en AP

Ruim honderd mensen zijn gewond geraakt, meldden Jordaanse veiligheidsbronnen.

De eerste bom ging af in een eetzaal van het luxueuze Radisson-hotel, dat populair is bij Israëlische en Amerikaanse toeristen. Het explosief was mogelijk verstopt in een plafond, maar ook een zelfmoordaanslag sluit de politie niet uit. In de ruimte was op dat moment een bruiloftsreceptie met 250 gasten aan de gang. Onder de doden die tot dusver zijn geteld, zouden vooral feestgangers zijn.

Kort daarop ontruimde de politie het een kilometer verderop gelegen Grand Hyatt-hotel. Nog tijdens de evacuatie blies een zelfmoordterrorist zich op in de lobby. In het Days Inn-hotel, een bij Amerikanen en Europeanen populair zakenhotel, deed zich eveneens een explosie voor.

De Jordaanse autoriteiten hebben direct na de aanslagen veiligheidskordons gelegd rond buitenlandse ambassades en andere hotels. Premier Adnan Badran kondigde aan dat alle scholen en overheidsinstellingen donderdag de deuren gesloten zullen houden.

Volgens de politie hebben de klaarblijkelijk gecoördineerde aanslagen, die vrijwel tegelijkertijd plaatsvonden, alle kenmerken van Al Qa'ida. De Iraakse tak van Al Qa'ida heeft de aanslagen via een website opgeëist. Jordanië ging er al van uit dat de topterrorist Abu Musab Al Zarqawi achter de bloedige actie zat die tientallen levens eiste.

‘Onze goede leeuwen lanceerden een nieuwe aanval in Amman. Nadat doelen werden bestudeerd en bekeken, zijn de hotels gekozen’, staat te lezen in een verklaring op internet. De drie hotels zijn door ‘de dictator van Jordanië veranderd in een tuin voor de vijanden van ons geloof, de joden en de kruisvaarders.’

Alle drie de luxehotels liggen in de wijk Jebel, de verblijfplaats van de meeste buitenlandse zakenlieden en diplomaten die Amman bezoeken. De nationaliteit van de slachtoffers staat evenwel nog niet vast.

Meer over