Aanslagen Irak eisen 120 levens

Bij zelfmoordaanslagen op shi’itische gelovigen in de voor shi’ieten heilige stad Karbala en op een rekruteringscentrum van de politie in Ramadi, in centraal Irak, zijn donderdag zeker 120 doden gevallen....

Vijf Amerikaanse soldaten kwamen om bij een bomaanslag op een konvooi dat op weg was naar Karbala. Dat heeft de Iraakse politie gemeld. Woensdag en donderdag zijn 183 doden gevallen bij geweld in Irak.

De aanslag vlakbij bij het heiligdom van Imam Hussein in het drukke centrum van Karbala, het Vaticaan van de shi’ieten op 80 kilometer ten zuiden van Bagdad, was het werk van één dader. Drieënzestig mensen kwamen om het leven en 120 raakten gewond.

De dader bracht acht kilo explosieven tot ontploffing die hij in een vest met zich meedroeg en zou ook nog een aantal handgranaten hebben gegooid. In het aangetroffen vest zaten ook kleine stalen kogels. Het was erg druk, zoals altijd op donderdagen, omdat veel pelgrims op tijd bij het heiligdom willen zijn voor het vrijdaggebed.

In Ramadi kwamen volgens het Amerikaanse leger tientallen politierekruten om die in een rij stonden te wachten. Een arts van het plaatselijke ziekenhuis zei dat er 56 doden zijn gevallen. Ook vielen er zestig gewonden.

Meer over