Aanslagen in Madrid officieel herdacht

In de Almudena-kathedraal in Madrid is woensdagmiddag de officiële herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart. Talrijke Madrilenen verzamelden zich buiten de kathedraal...

Ook in de kerk vloeiden er tranen van vooral nabestaanden en van mensen die door de aanslagen gewond raakten.

Talrijke nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders woonden de ceremonie bij, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, de Britse premier Blair, de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder.

Alle hoge gasten werden persoonlijk ontvangen door koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia, kroonprins Felipe en zijn toekomstige vrouw Letizia Ortiz. Na afloop nam de koninklijke familie uitgebreid de tijd om de direct getroffenen die in de kathedraal aanwezig waren, een hand te schudden en te troosten.

Een man die zijn zoon door de aanslagen verloor, riep scheidend premier Aznar aan het begin van de ceremonie toe dat hij de eerste minister verantwoordelijk houdt voor het bloedbad. Een andere nabestaande verzette zich op de Spaanse radio tegen de aanwezigheid van Aznar, Blair en Powell.

Deze drie zijn bondgenoten in de strijd in Irak, een oorlog die door veel Spanjaarden wordt gezien als de directe aanleiding voor de aanslagen, vrijwel zeker uitgevoerd door radicale moslims. De komende premier Zapatero wil de Spaanse troepen terughalen uit Irak, als er geen VN-mandaat voor hun aanwezigheid komt.

Namens Nederland was minister van Buitenlandse Zaken Bot naar Madrid gereisd. Premier Balkenende moest verstek laten gaan wegens de herdenkingsdienst van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal voor prinses Juliana. Ook NAVO secretaris-generaal De Hoop Scheffer was in Madrid.

De aartsbisschop van Madrid, Antonia Maria Rouco Varela, leidde de dienst. In de Spaanse hoofdstad waren uiterst strenge veiligheidsmaatregelen getroffen in verband met de dienst en de komst van de vele hoge gasten.

De komende premier van Spanje, Zapatero, heeft in de marge van de bijeenkomst ontmoetingen met verscheidene regeringsleiders en staatshoofden.

De Spaanse politie heeft nieuwe aanwijzingen gevonden voor de betrokkenheid van twee opgepakte Marokkaanse verdachten bij de aanslagen in Madrid.

Zowel in een bestelbusje dat bij het station van Alcala de Henares, niet ver van Madrid, werd aangetroffen, als in een rugzak met niet ontplofte kneedbommen, zijn vingerafdrukken gevonden, aldus de Spaanse kranten El Mundo en El Periodico woensdagmorgen.

De vingerafdrukken op het busje zouden van Jamal Zougam zijn, een Marokkaan die al eerder als een hoofdverdachte werd aangemerkt. Volgens de onderzoekers is het busje gebruikt om de explosieven te vervoeren. Op de rugzak zouden de vingerafdrukken van de Marokkaan Abderrahim Zbakh zijn gevonden. Volgens El Mundo geldt deze man als de 'samensteller' van de dertien rugzakbommen.

Meer over