Nieuwsaanslag Straatsburg

Aanslag Straatsburg eist vijfde leven

De aanslag in Straatsburg afgelopen dinsdagavond heeft aan een vijfde slachtoffer het leven gekost. Een Straatsburgse musicus van Poolse afkomst stierf zondag, vijf dagen na de aanslag in het ziekenhuis, schrijft zijn broer op Facebook.

Redactie
Een militair bewaakt een plein in het centrum van Straatsburg.  Beeld AFP
Een militair bewaakt een plein in het centrum van Straatsburg.Beeld AFP

Donderdagmiddag hervatten zwaarbewapende agenten van een Frans arrestatieteam de klopjacht op de man die dinsdagavond een bloedbad aanrichtte op een kerstmarkt in het centrum van Straatsburg, waarbij vijf doden en twaalf gewonden vielen. Diezelfde middag werd de verdachte, Chérif Chekatt, gedood door de politie. Dat gebeurde nadat Chekatt het vuur had geopend op agenten, aldus minister Christophe Castaner (Binnenlandse Zaken).

Castaner zei dat politiemensen de verdachte wilden arresteren, maar daar de kans niet toe kregen. BFMTV berichtte dat de politie reageerde op een tip van iemand die Chekatt had gezien. Hij bleek zich volgens bronnen van Franse media te hebben verscholen in een opslagplaats in de wijk La Meinau in Straatsburg, op enkele kilometers van de plek waar hij zijn aanslag pleegde.

Ooggetuigen meldden hoe agenten van de RAID-eenheid uitzwermden over een straat in Neudorf, een dichtbevolkte wijk niet ver van het centrum waar Chekatt voor het laatst was gezien. De schutter werd uiteindelijk neergeschoten in de aangrenzende wijk La Meinau. Volgens de Franse krant Le Figaro kregen de agenten na het neerschieten van - vermoedelijk - Chekatt een applaus op straat. ‘Bravo’, zouden toeschouwers hebben geroepen.

Donderdag werd een vijfde persoon gearresteerd die betrokken zou zijn bij de aanslag. Eerder werden de ouders van Chekatt en twee van zijn broers aangehouden. De Franse regering heeft achttienhonderd militairen ingezet om belangrijke evenementen in het land te bewaken.

De politie verspreidde een foto van Cherif Chekatt om ervoor te zorgen dat hij snel wordt gepakt. Beeld AP
De politie verspreidde een foto van Cherif Chekatt om ervoor te zorgen dat hij snel wordt gepakt.Beeld AP

Flink strafblad

Getuigen hebben tegen politieonderzoekers gezegd dat Chekatt ‘Allahu Akbar’ riep toen hij het vuur opende. Chekatt heeft een flink strafblad. Voordat hij de aanslag pleegde, werd hij 27 keer veroordeeld wegens onder andere inbraak en geweldpleging. Behalve in Frankrijk zat hij ook vast in Duitsland en Zwitserland.

Volgens de autoriteiten kwam Chekatt op 10-jarige leeftijd voor het eerst in aanraking met de politie. Toen hij 13 was, werd hij voor het eerste veroordeeld. Waarom hij radicaliseerde, is nog onduidelijk. Buurtbewoners van zijn familie zeggen dat hij geen traditionele islamitische kleding droeg. Wel stond Chekatt op een politielijst van personen die in de gaten moesten worden gehouden.

Straatsburg was donderdag nog in rouw gedompeld. De kerstmarkt is nog steeds gesloten. Wanneer de markt weer opengaat, is niet duidelijk. Bij de nabij gelegen protestantse kerk Saint-Pierre-le-Jeune bidden bewoners voor de slachtoffers. Ook worden er bloemen gelegd bij de plek van de aanslag. Onder de doden is een 45-jarige Thaise toerist, zo maakte Bangkok donderdag bekend.

Hoe komt een gezochte aanslagpleger van A naar B? Lees hier het verhaal terug van journalist Bahram Sadeghi, die vorig jaar besloot de vluchtroute na te reizen van Anis Amri, die een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn.

Meer over