Aanslag op tv-zender in Bagdad

Het kantoor van de Arabische televisiezender Al Arabiya in de Iraakse hoofdstad Bagdad was in het weekeinde het doelwit van een bomaanslag....

De directeur van Al Arabiya, Abdulrahman al-Rashid, trok in september de aandacht met een opinieartikel in de Arabische krant Asharq al-Awsat. Hij schreef kritisch over het stilzwijgen dat de islamitische wereld in acht neemt in reactie op de door moslims uitgevoerde terreurdaden.

Bij een raketaanval op een hotel nabij een Amerikaanse legerbasis in Tikrit zijn zondag vijftien doden gevallen. In het hotel verbleven vooral arbeiders uit het shi'itische zuiden van Irak. Tikrit ligt in de soennitische driehoek, waar het verzet het hevigst is.

Negen Amerikaanse mariniers zijn zaterdag omgekomen in de provincie Anbar, ten westen van Bagdad. Het was het hoogste dodental onder Amerikanen op één dag in een half jaar. Er is niets bekendgemaakt over de omstandigheden waaronder de mariniers om het leven zijn gekomen.

Het onthoofde lichaam van de 24-jarige Japanner Shosei Koda is zaterdag gevonden in de buurt van de Haifa-straat in Bagdad, waar het soennitische verzet huist. Zijn lichaam was gewikkeld in een Amerikaanse vlag. Koda is onthoofd door de groep van terreurleider Abu Musab al-Zarqawi. 'Ik voel opnieuw woede over deze wrede en onmenselijke daad', zei de Japanse premier Koizumi.

Meer over