‘Aanslag op tribunaal Saddam Hussein verijdeld’

De Iraakse veiligheidstroepen hebben naar eigen zeggen een aanslag verijdeld op het speciale tribunaal dat onder anderen ex-dictator Saddam Hussein berecht....

Een officieel communiqué stelde zondag dat de ‘veiligheidstroepen een aanval op het tribunaal hebben verijdeld die gedurende de zitting van maandag zou hebben plaatsgevonden’. De aanslag zou met Russische raketten worden uitgevoerd.

Het tribunaal is in de zogenoemde Groene Zone gevestigd. Dat is een vrijwel hermetisch afgesloten wijk waar de Iraakse regeerders en hun Amerikaanse instructeurs afgezonderd verblijven uit vrees voor aanslagen. De groepering die de raketaanval beraamde, noemt zich volgens het communiqué de ‘Brigades van de Revolutie van 1920’.

De Saddam-zaak voor het Iraakse Hoge Strafgerechtshof wordt maandag hervat met enkele getuigenissen over het bloedbad van Dujail in 1982. Internationale experts kijken met scepsis naar het speciale hof. Zij statuut is in opdracht van de Amerikaanse bezettingsmacht geschreven door Amerikaanse juristen. Het Strafgerechtshof wordt nog steeds ‘geadviseerd’ door het schimmige Amerikaanse ‘Regimemisdadenverbindingsbureau’ (RCLO). Menigeen in Irak vermoedt dat de Amerikanen achter de schermen aan de touwtjes trekken van het hof. De New York Times noemde het RCLO dan ook onlangs ‘de ware macht achter het tribunaal’.

Meer over