Aanslag op politieacademie Kabul: 'zeker twintig doden'

Een zelfmoordterrorist heeft zich vrijdagavond opgeblazen voor de poort van een politieschool in Kabul. Persbureau AP meldt op basis van politiebronnen dat er minstens 20 doden en 24 gewonden zijn geteld. De aanslag is opgeëist door de Taliban. Ook in andere delen van Kabul vonden vrijdag aanslagen plaats.

Een vrouw huilt bij de politieacademie in Kabul, waar vrijdagavond een bom ontplofte. Beeld reuters
Een vrouw huilt bij de politieacademie in Kabul, waar vrijdagavond een bom ontplofte.Beeld reuters

De dader droeg een politie-uniform. Hij sloeg toe toen de agenten in opleiding terugkeerden na een vrije dag. De bom ontplofte voor de ingang van de politieschool.

De Taliban, die de aanslag hebben opgeëist, verkozen eind vorige maand een nieuwe leider. Voor het eerst sinds die verkiezing zijn er meerdere aanslagen op één dag in Kabul gepleegd.

Een Afghaanse agent voor de politieacademie waar een bom ontplofte. Beeld reuters
Een Afghaanse agent voor de politieacademie waar een bom ontplofte.Beeld reuters

Explosies bij vliegveld

Vrijdagavond vonden tevens twee explosies plaats nabij het internationale vliegveld van Kabul, melden veiligheidsbronnen. Het vliegveld bevindt zich in de buurt van overheidsgebouwen. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers bij de explosies zijn gevallen.

Eerder op de dag kwamen minstens vijftien mensen om bij een aanslag met een vrachtwagen vol explosieven in de buurt van regeringsgebouwen en een legerbasis in een woonwijk van Kabul. Zeker 250 mensen raakten gewond.

De bom was verstopt in een vrachtwagen en ontplofte vlak bij een complex van het leger. Het gevolg was een tien meter diepe krater. Gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt, ramen verbrijzelden en auto's raakten beschadigd. De vele gewonden vielen door rondvliegend puin en glas.

Nieuwe leider Taliban

De Taliban verkozen eind juli, na bekendmaking van de dood van Mullah Omar, een nieuwe leider: Akhtar Mohammed Mansour. Hij was voor de dood van Omar zijn rechterhand.

Lees hier het postuum van Mullah Omar, de 'bindende kracht van de Taliban' die al sinds 2001 niet meer was gezien.

Een verwoest gebouw na een aanslag in het centrum van Kabul op 7 augustus. Beeld ap
Een verwoest gebouw na een aanslag in het centrum van Kabul op 7 augustus.Beeld ap
Bij een eerdere bomaanslag op vrijdag in Kabul, dichtbij een legerbasis, kwamen 15 mensen om het leven. Beeld reuters
Bij een eerdere bomaanslag op vrijdag in Kabul, dichtbij een legerbasis, kwamen 15 mensen om het leven.Beeld reuters
Meer over