Aanslag op politie in wijk Istanbul met Alawieten

Onbekenden hebben gisteren een handgranaat gegooid naar een politiebusje in de wijk Gaziosmanpasa van Istanbul. De Turkse politie verklaarde dat er twaalf agenten gewond zijn geraakt....

Reuter, AP

ISTANBUL

De politie weet niet welke groepering verantwoordelijk is voor de aanslag. Vlak na de aanslag deed de politie een inval bij een huis nabij de plaats van de aanslag en pakte drie verdachten op, die echter waarschijnlijk niet de daders zijn. De afgelopen weken heeft een extreem-linkse gewapende groep twee agenten gedood bij twee aanslagen in Istanbul.

Gaziosmanpasa was in maart het toneel van heftige onlusten tussen de Alawietengemeenschap en de Turkse politie. Twintig burgers verloren bij de gevechten, die drie dagen duurden, het leven. De rellen braken uit na een aanslag op een Alawitisch koffiehuis, vermoedelijk uitgevoerd door een rechtse groepering.

De Alawitische moslims staan bekend als progressief en zij steunen de scheiding tussen godsdienst en staat, zoals die bestaat in Turkije. Strengere moslims kijken neer op de Alawieten met hun liberale opvattingen, maar de shi'itische geloofgemeenschap werd tot maart grotendeels met rust gelaten.

De Alawietenwijk Gaziosmanpasa is ook een toevluchtsoord voor linkse splintergroepen en voor Koerdische guerrillastrijders en moslimfundamentalisten.

Meer over